Sistemska greška

Dragana Keleč
Sistemska greška

Da papirologija običnom čovjeku može i te kako da zagorča život, najbolji primjer su penzioneri, koji penzije primaju iz RS, ali već godinama žive u Srbiji. I to penzioneri čije je nekada davno prebivalište bilo u FBiH.

Njih tačno 779 prošle sedmice nije moglo da dobije ljekarsku pomoć, zbog toga što im je obustavljeno zdravstveno osiguranje.

Zbog čega im je obustavljeno, odgovor glasi - zbog "sistemske greške"!? Jednostavno, nisu ih prilikom evidencije prepoznali! Kako je to moguće? Šta se u stvari desilo?

Potrebno je krenuti od samog početka...

Naime, zbog početka funkcionisanja jedinstvenog sistema kontrole i naplate doprinosa putem Poreske uprave, Fond PIO RS iz jedinstvenog sistema RS odjavio je oko 11.000 penzionera sa prebivalištem u FBiH, koji su prijavljeni u jedinstveni sistem kontrole naplate doprinosa u FBiH, a ovu proceduru vršila je IDDEEA.

Na osnovu poziva korisnika iz Srbije u Fondu PIO su saznali da je ove penzionere Fond zdravstvenog osiguranja RS odjavio kao korisnike svojih usluga u Srbiji.

Fond PIO je tada pokrenuo proceduru provjere podataka prebivališta u Agenciji IDDEEA i došao do saznanja da je njih upravo 779 imalo odjavu prebivališta u FBiH, ali da u prvoj provjeri podataka IDDEEA to nije prepoznala.

Fond PIO je o tom slučaju pismeno obavijestio Fond zdravstvenog osiguranja RS, a onda je Fond obavijestio Fond u Srbiji. I, dok su se oni između sebe obavještavali da je došlo, do vjerovali ili ne "sistemske greške", te dok su preduzeli odgovarajuće mjere, ovih 779 ljudi nije moglo da ode na liječenje.

Jedna žena je zbog obustavljenog zdravstvenog osiguranja čak i skinuta sa dijalize na VMA, a jedna vraćena iz Sremske Kamenice, iako godinama žive u Srbiji gdje imaju prijavljeno mjesto boravka.

Koliko su samo ti penzioneri imali problema za samo sedam dana, samo oni znaju...

Ali da li su to zaslužili poslije 20-30 godina rada? Da ne mogu ni kod ljekara da odu kada ima zatreba. I to zbog čega? Zbog začaranog kruga ogromne administracije, koja nerijetko zna da bude surova prema običnom i malom čovjeku. Čovjeku koji je pred njom jednostavno bespomoćan.

Hitno mora nešto da se preduzme da do ovakvih situacija više ne dođe! Hitno mora da bude pronađena ta "sistemska greška", koja ne postoji samo u jednoj agenciji ili jednom fondu.

Ova greška nas već odavno svojim formularima, papirima, spiskovima, zahtjevima, molbama, uputstvima... na dvoboj izaziva, ali očigledno da još nedostaje pravi protivnik da joj izađe u susret...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana