Šišmiši u parlamentu

Vedrana Kulaga Simić

BiH nikako ne uspijeva ni da priđe zelenoj grani, a kamoli da stane na nju.

Svako novo jutro sa sobom donose neke nove probleme, a njeni građani sve vjeruju da će, ipak, jednog dana biti bolje.

Ta i slična obećanja uskoro ćemo slušati svaki dan i to po više puta, a da li će te riječi postati realnost, moći ćemo reći za četiri godine, kada budućim liderima mandat bude pri kraju.

Ovaj saziv vlasti na nivou BiH, koji broji posljednje dane, u cjelini se nije proslavio. Problemi su se nizali jedan za drugim, a rješenja su veoma često dolazila kasno, nekada i prekasno. Lični interes je nadvladao opšti i to je jedan od razloga zbog kojih ova zemlja, kakva god da je, nikako ne može naprijed.

Na tom spisku je i enormno rasipništvo koje je na tom nivou vlasti prevršilo svaku mjeru. Milioni i milioni maraka, i to svaki mjesec, odlaze za plate i naknade službenika koji su mahom posao dobili preko partijskih i rodbinskih veza, a milioni godišnje odlaze i za pokrivanje članarina u svjetskim organizacijama i asocijacijama.

Novac odlazi na sve strane. Plaćamo i zaštitu morskog dna, razne biljke i ostalo, a to možda ne bi bilo toliko sporno da ova zemlja ima neke koristi od svih tih organizacija. Ali nema.

Nakon što su institucije godinama odbijale da kažu u kojim su sve organizacijama u svijetu “platile” mjesto i koliko to sve košta poreske obveznike, okvirni spisak je napravljen, a sve su prilike da će biti veoma brzo proširen, jer pristižu i šišmiši.

Pred poslanicima u Parlamentu BiH će se naći prijedlog za davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o zaštiti šišmiša u Evropi i biće zanimljivo čuti šta će o tome da kažu oni kojima je narod dao mandat i dobre plate.

I da li će podvući crtu i odgovoriti na pitanje ko ima veća prava i bolji život - da li stanovnici u BiH ili šišmiši u Evropi.

Ako su već vladajući riješili da stanu u zaštitu ove vrste divljih životinja, mogli su da naprave listu prioriteta i da, u ovo teško vrijeme za siromašnu zemlju za kakvu važi BiH, u prvi plan izbiju važna pitanja za one koji su ih birali.

Većina šišmiša su, sa druge strane, noćne životinje koje dan prespavaju u skrovištu. Možda tu i ima neke simbolike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana