Sirotinjsko meso

Anita Janković-Rečević

Da na tržištu BiH završava otpad od hrane iz zemalja Evropske unije, ali i širom svijeta, nije nikakva tajna i brojni su primjeri koji to potvrđuju.

Malo takvih slučajeva procurilo je u javnost, dok je mnogo onih koji su ostali neotkriveni i nisu na kraju dobili epilog skandala jer je nekome od uvoznih lobija, preduzeća, ali, nažalost, i nadležnih institucija to bilo u interesu.

Njihov interes ogleda se isključivo u tome da uvećaju nule na svojim bankovnim računima trovanjem građana smećem od hrane koje u zemljama Evropske unije, ali i širom svijeta, završava nigdje drugo nego na deponiji.

Meso sumnjivog kvaliteta sigurno ne bi bilo servirano na trpezama stanovnika da nadležne institucije odgovornije rade svoj posao, odnosno da se pojedincima ne gleda kroz prste prilikom kontroli pošiljaka tona hrane na granicama.

Iz nadležnih institucija u BiH poručuju da pojačavaju kontrole na granicama samo u onim slučajevima kada u javnost procuri informacija da bi iz neke od susjednih zemalja ili pak drugih mogla biti uvezena hrana koja je štetna po zdravlje građana. Posljednji u nizu takvih slučajeva je da je u Crnu Goru uvezeno zamrznuto meso iz 1982. godine i da bi ono moglo završiti i na trpezi građana BiH.

Samo tada se oglase i kažu da, eto, oni kontrolišu sve na granicama, samo tada nam serviraju informacije da se sve radi kako treba i da, eto, nadležne institucije ni po koju cijenu neće dozvoliti da truju svoje građane.

Jasno je i da to predstavlja ništa drugo nego mazanje očiju stanovništvu, koje su zbog konzumiranja smeća iz EU koje im je omogućila niko drugi do sama BiH obolijevaju od raznih bolesti.

Većina građana je svjesna da jede otpad iz drugih zemalja, ali je, nažalost, na to primorana zbog slabe kupovne moći. Upravo zbog lošeg finansijskog stanja odlučuju se da kupuju meso i druge proizvode na akcijama po cijeni od samo nekoliko maraka.

Zbog svega navedenog nadležni u BiH ne bi trebalo samo da pojačavaju kontrole na granicama kada svi znaju da će neki otpad ipak završiti u BiH, već da to rade stalno. U suprotnom, nastavićemo konzumirati hranu za koju ne znamo ni sa kog kontinenta je stigla i koja sa sobom nosi čitavu enciklopediju bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana