Siroti mali hrčci

Veljko Zeljković

U svakoj iole normalnoj i koliko-toliko uređenoj državi koja se zalaže za vladavinu prava, bilo bi logično, da kada je neko osumnjičen ili optužen za neko krivično djelo, to lice bude suspendovano do okončanja sudskog postupka.

Tako bi trebalo biti. Međutim, slučaj “Osmica” još jednom je pokazao kako i dalje postoje dvostruki aršini, dvije pravde, selektivne, te da su politički uhljebljeni funkcioneri, a prije svega oni iz SDA, zaštićeni pred licem pravde poput polarnih medvjeda ili nekih drugih ugroženih vrsta. To što je taj medvjed načinio štetu, nije bitno.

Umjesto toga, u javnosti se pokušava stvoriti slika kako su ovakvi i slični sudski postupci pokušaj progona i demonizacije poštenih malih hrčaka - funkcionera SDA

Slučaj “Osmica” samo je jedan u nizu primjera koliko je bh. pravosuđe doživjelo moralno, ali i svako drugo posrnuće. Iako je optužen za zloupotrebu službenog položaja, Sud BiH je odbio prijedlog Tužilaštva da prvom čovjeku obavještajne agencije Osmanu Mehmedagiću izrekne mjeru suspenzije, ostavljajući ga u udobnoj fotelji, da i dalje “vedri i oblači”. I osluškuje.

Godinama se priča kako se dio domaćeg pravosuđa nalazi pod direktnom kontrolom pojedinih političkih elita, istih onih, koje deklarativno zalažu za nezavisnost ovog sektora.

Nije tajna da SDA gotovo godinama kontroliše ovaj “sektor”. Na nekim od najviših sudskih funkcija uspjeli su instalirati sudije odane i vjerne “višim ciljevima”, koji će raditi po zakonima i pravu krojenom i kabinetu prvog među prvima - Bakira Izetbegovića. Čuj da neko iz političkog vrha ove stranke bude osumnjičen za nešto? Dokazi? Ma sve je to iskontruisano. Ovo su riječi koje se po nekoj matrici upotrebljavaju u ovakvim i sličnim slučajevima, pa i onim vezanim za ratne zločine.

Ona je upotrijebljena i kada je premijer FBiH osumnjičene zbog korupcije i nabavke, kako se kasnije ispostavilo, neispravnih respiratora. Pa kud na Novalića, zavapio je tada Izetbegović. Pa on je pošteni građanin i borac za BiH. Na pitanje novinara zašto nije stao u odbranu borca koji je uhapšen zato što je posjekao nekoliko stabala, Izetbegović nije odgovorio. Okrenuo se i otišao. Vjerovatno zbog toga što nesrećni “drvosječa” nije drug član, a ni visoki funkcioner, koji obrće milione i kamione.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana