Siromaštvo kao teško breme

Vedrana Kulaga Simić

Veliki dio stanovništva u Republici Srpskoj i FBiH, nažalost, jedva spaja kraj s krajem i ta borba sa vjetrenjačama traje iz mjeseca u mjesec. I tako godinama.

Mnogi od njih ostvaruju pravo na određene vrste pomoći, koje i koriste, ali i one teško uspijevaju da ih podignu sa dna jer im, u njihovim uslovima, ne mogu omogućiti ni osnovne uslove za život.

Analiza Centra za istraživanje i studije "Gea" pokazala je da na ime naknada i socijalnih programa dosta novca odlazi na adrese onih koji zbog statusa imaju pravo na njih, ali i da je to dodatno produbilo jaz između bogatih i siromašnih.

Svako od nas poznaje u svom okruženju nekoga ko živi od pomoći i isto tako zna da mu ona nije dovoljna. Recimo, šta neka osoba sa poteškoćama u razvoju ili onaj ko je nesposoban za rad igrom sudbine, ima od 80 ili 160 maraka pomoći mjesečno ako niko iz njegove kuće ne može da pronađe posao? Da li mogu da žive od toga? Da kupe namirnice, lijekove i druge stvari kako bi živjeli normalno?

Da li ta pomoć njima isto znači kao nekome ko ima posao, ma kakav on bio? Ne, ali to ne znači da i taj čija je radna knjižica kod nekog poslodavca ne treba da ostvari prava koja mu pripadaju.

Socijalnih slučajeva je, nažalost, mnogo oko nas. Svaki od njih ima svoju priču, bol i životnu patnju, a iz dana u dan sve je više onih kojima su kontejneri restorani i buvljaci. Vremena su teška, a posljedice rata se još osjećaju na mnogim poljima i mnogim domovima u ovoj zemlji.

Da bi se situacija okrenula u korist onih kojima je pomoć i najpotrebnija, neke stvari se moraju promijeniti i postaviti na drugačije temelje.

Mora se preispitati ko šta ima i ko koliko još dobija na ime određenih ostvarenih prava. I tu ne smije biti ljutnje već samo ravnopravnosti i solidarnosti.

Nekome će i jedna marka značiti kao 100, dok će nekome i 100 izgledati i značiti kao samo jedna više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana