Siromašno znanje đaka

Milijana Latinović

U đačkoj knjižici mnogih osnovaca u Srpskoj lani se nanizalo pregršt petica, pa je skoro svaki drugi na kraju godine bio odlikaš. A koliko su njihove ocjene stvarno mjerilo znanja, to znaju samo oni.

Visoke ocjene su jedini parametar za upis u srednju školu, i zato mnogi osnovci samo "ganjaju" prosjek, a znanje stavljaju u drugi plan. Bitku za visoku ocjenu biju uz pomoć roditelja, koji nisu ni svjesni da svome djetetu čine medvjeđu uslugu moleći za peticu koja nije zaslužena.

Nastavnici često pokleknu pod pritiskom čiji je cilj da dijete iz osnovne škole ponese sve petice i okiti se "Vukovom diplomom".

To što možda još nije savladalo tablicu množenja ili osnove pravopisa i gramatike, to im je manje važno.

Gledanje kroz prste tokom ocjenjivanja nije strano nastavnicima, a nisu rijetkost ni đaci koji vrlo dobro znaju to da iskoriste.

Koliko je njihovo znanje siromašno, najbolje potvrđuje podatak da se mnogi već u prvom razredu srednje škole nađu na časovima dopunske nastave iz matematike, jer osnovno gradivo nisu savladali. To su isti oni koji su uveliko mahali peticama na kraju devetog razreda.

Međutim, ne treba zaboraviti da u đačkim klupama sjede i učenici kojima je knjiga najbolji drug i da nisu sve petice poklonjene.

Upravo zbog tih učenika koji svaku ocjenu zarađuju učeći satima, prosvjetari se moraju oduprijeti pritiscima i pooštriti kriterijume ocjenjivanja.

To nikako ne znači da osnovci treba da ponavljaju razred, ali je sigurno da ne mogu svi biti ni odlikaši.

Tačno je i to da je u udžbenicima mnogo gradiva koje đaci bukvalno uče napamet, a koje im po završetku školovanja neće trebati.

Sve ovo potvrđuje činjenicu da je obrazovni sistem već odavno zreo za ozbiljne reforme, koje će jednom zauvijek vratiti znanje na tron koji mu pripada.

Uvođenje male mature koje uskoro očekuju u osnovnim školama u RS na ispit će staviti ne samo znanje osnovaca, već i cjelokupan rad nastavnika.  Mala matura pokazaće ko su pravi odlikaši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana