Šira koalicija, veći interesi

Aleksandar Stojanović

Po završetku lokalnih izbora u Republici Srpskoj nije se mnogo toga promijenilo, ali svakako da su pojedini rezultati donijeli neočekivan ishod. Iako je SNSD ostao ubjedljivo najsnažnija partija u Srpskoj, njihov rezultat je ostao u sjenci gubitka funkcije gradonačelnika Banjaluke i poraza Miće Mićića u Bijeljini, zbog čega je cijenu platio SPS, koji je “po kratkom postupku” izbačen iz koalicije.

Traženje krivca i dokazivanje odgovornosti za “loše” rezultate u dva najveća grada teško bi sproveo i Poaro, a to bi bilo ravno potrazi igle u plastu sijena. Ipak, pouke se i te kako mogu izvući.

Po odluci Izvršnog komiteta SNSD-a u vezi sa saradnjom sa SPS-om, ono što je prvo odzvonilo je čuvena “Zabranjenog pušenja”: “ko igra za raju i zanemaruje taktiku, završiće karijeru u nižerazrednom Vratniku”. Dubljom analizom može se zaključiti da široke koalicije znače i šire interese. Što je veća koalicija, veći su i interesi onih najmanjih igrača, koji su za taj interes spremni izdati i najrođenijeg.

Veći broj stranaka na prvi pogled, čini se, znači i snažniju, agilniju, efikasniju vlast, međutim, koalicije nisu samo stvar statuta, programa i ideala (češće nisu uopšte stvar nabrojanog), nego hranjenje potreba grupa koje se udružuju u stranke kako bi ostvarile određen cilj. S tim u vezi, zadatak najjačeg u toj koaliciji postaje teži, jer je i broj onih koje treba kontrolisati veći.

Kada brinete o velikom broju ljudi kojima ste okruženi, teško je protumačiti njihovu iskrenost, posvećenost zajedničkim ciljevima i zadacima. Što bi se reklo, “mala bara, puna krokodila”. I ne treba samo upirati prstom u potencijalne krivce, bilo bi odgovorno priznati da je bilo naivno vjerovati da jedna strana može zadovoljiti potrebe još deset subjekata. Pogotovo ako se uzmu u obzir rezultati SNSD-a posljednjih deceniju i po, zaista nisu imali potrebe da daju na važnosti i kredibilnosti pojedinim novoformiranim grupama. Jer da te grupe nisu bile uz SNSD, nikad ne bi ni postale relevantan faktor na političkom nebu Srpske.

Činjenica je da su porazu najveće partije u ova dva grada doprinijeli njihovi proizvodi i to je ono što treba da se prizna, a čini se da je toga svjestan i Milorad Dodik, koji je u izbornoj noći kazao da je “poraz prilika za nove pobjede”.

Taj izrečeni stav je, s druge strane, nešto što pojedine opozicione partije nikada nisu htjele da zauzmu, zbog čega su dočekale rezultate kakve su dočekale. A zbog tog trezvenog razmišljanja, SNSD je danas jači nego što je ikada iko bio. I zato će oni koji preko najjače stranke žele isključivo interes i fotelju “završiti u nižerazrednom Vratniku”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana