SIPA na nišanu politike

Goran Maunaga

Da će lavina napada na direktora SIPA Gorana Zupca krenuti znalo se čim su prošle godine pripadnici te agencije uhapsili Šemsudina Mehmedovića, osumnjičenog za ratne zločine počinjene nad Srbima tokom rata u Tešnju.

Ali nije moglo ni da se pretpostavi da Mehmedović, Tužilaštvo i Ministarstvo bezbjednosti BiH neće birati sredstva do konačnog cilja - Zupčeve smjene.

Kad nisu uspjeli da ga sklone optužnicom za nesavjestan rad u službi tokom prošlogodišnjih protesta u FBiH i zabranom pristupa tajnim podacima, odlučili su da pokušaju izmijeniti Zakon o policijskim službenicima da bi SIPA stavili pod političku kontrolu.

Mehmedovićevi amandmani na prijedlog izmjena i dopuna tog zakona omogućili bi ministru bezbjednosti potpunu kontrolu nad SIPA, odnosno ministru Draganu Mektiću, koji je kao ministar politička ličnost, da Zupca odmah smijeni.

Koliko su planeri Zupčeve smjene otišli daleko govori i činjenica da su zbog njegove smjene spremni na stavljanje SIPA pod političku kontrolu i na potpunu izmjenu načina funkcionisanja te agencije, baš kao da će vječno funkciju ministra bezbjednosti imati isti čovjek.

Pri tome potpuno su izgubili iz vida da je prošle godine i iz OHR-a saopšteno da SIPA nikako ne može biti pod političkom kontrolom. Na to su upozorili pravnici, ali i u Parlamentu BiH.

Na šta su oni koji su skovali plan da smijene Zupca spremni govori i igra s Komisijom za žalbe, od čije odluke zavisi Zupčev ostanak na funkciji. Ako komisija odbije njegovu žalbu na odluku Ministarstva bezbjednosti o uskraćivanju pristupa tajnim podacima, on će biti smijenjen.

Zato je Ministarstvo bezbjednosti hitno obavijestilo Savjet ministara da je član komisije Mihajlo Vuković, na kojeg su vršeni pritisci da glasa protiv Zupčeve žalbe, podnio ostavku, što, kako je i on rekao, nije tačno. Ipak, odmah je donesena odluka o imenovanju drugog člana komisije.

Mehmedoviću, Mektiću i nadležnima u Tužilaštvu najbolje bi bilo da pročitaju OHR-ov stav o tome, koji kaže da su pokušaji izmjena postojećih odredaba s ciljem omogućavanja političkog imenovanja direktora policijskih organa u suprotnosti sa zakonom, ali i sa najboljim primjerima prakse kojom se osigurava profesionalno obavljanje policijskog rada u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana