Sintetičke droge

Dragana Ćosić

Prodaju se kao "mirisni štapići", "so za kupanje" ili "biljna mješavina", a u stvari, su opasne sintetičke droge. Jeftine su i lako dostupne. Mogu se naručiti putem interneta, odakle u kratkom roku nađu svoj put do noćnih klubova i ulica.

Crno tržište Republike Srpske preplavile su sintetičke droge, kao što su "magični zmaj", "krokodil", "kristal met" ili "kanibal", a koje ostavljaju strašne posljedice na zdravlje.

Konzumira ih uglavnom mlađa populacija, upravo zbog niske cijene i lake dostupnosti. Da su nove sintetičke droge postale trend potvrđuje i činjenica da se ljekarima u hitnoj pomoći svakodnevno javljaju mladi sa nejasnim, ali po život opasnim simptomima, nastalim zbog upotrebe vještački stvorenih opijata.

U želji da se što brže i jeftinije napiju mladi sve češće posežu za raznim tabletama koje miješaju sa alkoholom i energetskim pićima, što može dovesti do brojnih poremećaja, ubrzanog rada srca, uznemirenosti, i agresivnosti, ali i smrti. U mnogim zemljama već su zabilježeni i smrtni slučajevi poslije korišćenja vještački stvorenih i nekontrolisanih psihoaktivnih supstanci.

Najgore je što mnogi konzumenti, zbog neznanja, misle da većina ovih droga ne stvara zavisnost. Međutim, stručnjaci upozoravaju da nove sintetičke droge "tabaju" put u zavisnost.

Nove droge, koje stvaraju gangrene i nekroze tkiva na mjestima injektiranja, kupuju se u obliku mirisnih štapića, prepoznatljive su po egzotičnom mirisu i teže je kontrolisati njihovu prodaju.

Poseban problem su "kućne radionice", u kojima se proizvode. Za razliku od droga biljnog porijekla, poput opijata i kokaina, sintetičke droge mogu da se proizvode bilo gdje, sa malim početnim kapitalom.

Evropska unija je još 1997. godine uvela sistem praćenja i upozoravanja na nova opojna sredstva, a samo u prošloj godini prijavljeno je 49 novih sintetičkih droga u zemljama EU. Taj trend trebalo bi da slijedi i RS i da uvede sistem ranog upozoravanja, jer što se ove droge duže nalaze u slobodnoj prodaji to su opasnije i ugrožavaju više života.

Sintetičke droge privlače manje pažnje od heroina i kokaina, ali su jednako opasne i zbog toga bi nadležni hitno trebali da se posvete rješavanju ovog problema, koji laganim ali sigurnim korakom vuče omladinu u smrt.

++++++++++++++++++++++++++++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana