Silajdžiću odlikovanje, Srbiji ukidanje viza

Žaklina Mijatović
Silajdžiću odlikovanje, Srbiji ukidanje viza

Rad srpskih diplomata konačno je urodio plodom. Srbija je na korak do "bijelog šengena".

Poslije dugogodišnjih pregovora, dokazivanja i ubjeđivanja, Evropski parlament usvojio je izvještaj kojim se predlaže ukidanje viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji od 19. decembra. Poslije takve odluke, ukidanje viza za građane Srbije prelazi u nadležnost Savjeta ministara EU, a konačna odluka očekuje se 30. novembra ili 1. decembra.

Iako je na ovakvu odluku Srbija čekala punih 18 godina, trud srpskih diplomata se isplatio. Ukidanjem viza otvoriće se granice za sve one koji su godinama, zbog aveti prošlosti, bili onemogućeni da slobodno putuju.

Ukidanje viza za građane Srbije ovog trenutka predstavlja najveći uspjeh srpske vlasti. To je rezultat napornog rada svih državnih organa u prethodnom periodu, bezbroj časova i časova provedenih u razgovorima sa stranim diplomatama i ambasadorima, bezbroj dana i mjeseci provedenih na putovanjima s kraja na kraj svijeta. Ipak, sve se to isplatilo jer će svi stanovnici Srbije uživati u tom velikom uspjehu.

I dok stanovnici Srbije polako, ali sigurno pakuju kofere i čekaju ukidanje viza, stanovnici BiH o tome mogu samo da maštaju. Iako su poslanici Evropskog parlamenta najavili da će se ubrzati postupak za ukidanje vize za BiH, činjenice govore da je za sada sve to na "dugom štapu".

Dugački spisak obaveza koje BiH mora da ispuni prije nego što dođe i blizu "šengena", govori da će za sve to trebati dosta vremena i rada. Reforme potrebne za efikasniju primjenu biometrijskih pasoša, unapređenje kontrole granica, nadoknada zaostatka u reformama potrebnim da se kvalifikuje za ukidanje viza za kraći boravak u zemljama EU, samo su neki od zahtjeva Evropskog parlamenta koje BiH treba da ispuni.

Međutim, u BiH nema dogovora ni oko mnogo jednostavnijih i manje bitnih pitanja. Ova zemlja okupirana je brojnim aferama u koje je uključen i sam OHR kao i politički vrh. Opterećeni svojim problemima, biznisima i putovanjima, bh. političari, koji putuju bez obzira na vize, nemaju vremena za rješavanje problema običnog naroda.

I dok političari iz Srbije, Crne Gore i Makedonije sjede u Briselu i uživaju u uspjehu svoga rada, dotle šef diplomatije BiH Sven Alkalaj uživa u društvu njegovog kraljevskog visočanstva princa Muhameda Bolkiaha, ministra inostranih poslova Sultanata Bruneja Darusalam. Ni člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića "nije držalo mjesto", pa se, dok se odlučivalo o ukidanju viza, i on uputio u daleku Maleziju, gdje je u državi Saravak primio odlikovanje najvišeg reda. Silajdžiću odlikovanje, Srbiji ukidanje viza!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana