Silajdžićevo politikanstvo

Željka Dobrić
Silajdžićevo politikanstvo

U Bosni i Hercegovini za koji dan će se održati opšti izbori čiji će rezultati biti najjasniji odraz onoga šta Sarajevo misli, u kojoj godini živi, šta želi od budućnosti i da li Haris Silajdžić govori ono što ono misli.

Silajdžić je, po ko zna koji put, zloupotrijebio funkciju i instituciju iz koje dolazi, pa i Ujedinjene nacije, i govorio protiv suvereniteta i Ustava BiH, protiv Republike Srpske sa kojom, htio ili ne, mora da gradi tu istu BiH.

Prema tome, Silajdžić je govorio protiv BiH, protiv svih njenih građana i protiv njenog napretka.

Žalosno je to što Silajdžić predizbornu kampanju vodi već četiri godine, koliko i sjedi u Predsjedništvu BiH i što njegova retorika nije odmakla od retorike iz 1992. godine. On njome zamazuje oči Bošnjacima, ne nudi im rješenje, već samo probleme. Umjesto da pregovara i bude konstruktivan, on je destruktivan i to upravo po BiH.

Žalosno je i što mu je dozvoljeno da radi i govori šta hoće kako u BiH, tako i van nje, a sve o trošku sve siromašnijih građana koji se ubjeđuju da je to zbog ekonomske krize, a ne onih koje su birali za svoje predstavnike.

Silajdžić godinama krši Dejtonski mirovni sporazum koji je i sam potpisao i u kome je potpisao i postojanje Republike Srpske. Jedino taj Dejton BiH garantuje mir i stabilnost, priključenje Evropskoj uniji i napredak. Očigledno je da Silajdžić nekome baš takav odgovara i da snažni lobiji stoje iza njega, kao i da je podoban međunarodnoj zajednici jer ga nije sankcionisala ni poslije višegodišnjeg potkopavanja Dejtona čiji je i ona garant.

Jedino relevantno pitanje je da li takav lider odgovara Bošnjacima, da li će se ponovo odlučiti za nekoga ko siječe granu na kojoj stoji i ne nudi ništa dobro i konkretno. Zaista je pitanje da li je Sarajevo politički sazrelo i shvatilo da jačanje institucija BiH na štetu Republike Srpske ne znači i jaču BiH, već da samo politička i ekonomska saradnja i bar približno slični ciljevi RS i FBiH znače i jaku BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana