Silajdžićev govor

Miroslav Filipović
Silajdžićev govor

Istupima na sajmu u Mostaru predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić razobličio je svu bijedu i destruktivnost svog političkog djelovanja.

Optužujući Srbiju da procesuiranjem Ilije Jurišića i Ejupa Ganića koči regionalnu saradnju, Silajdžić je nastavio da drži BiH u raljama svoje politike mraka, netolerancije i netrpeljivosti.

Zaista je neprihvatljivo da ovakve neodmjerene i netačne izjave dolaze sa funkcije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, kojoj je lider Stranke za BiH pogazio ugled i dostojanstvo.

Tako je ovaj ratni lider odlučio da samovoljno održi BiH u izolaciji i svađi sa svim susjednim zemljama. Nema nikakve sumnje, Silajdžić se već odavno uzdigao na poziciju najradikalnijeg rušioca evropskog puta zemlje i svih pokušaja regionalnog pomirenja i međusobnog jačanja ekonomske saradnje.

Očigledno uzrujan posljednjim informacijama iz Londona, gdje se njegov ratni saborac Ejup Ganić suočava sa istinom – dokazima o likvidacijama nedužnih vojnika JNA, Silajdžić je potpuno pomućenog razuma u Mostaru osuo paljbu po Srbiji, ne uvažavajući činjenice koje kažu da je Srbija u posljednje vrijeme povukla najkonkretnije poteze u pravcu regionalnog pomirenja i saradnje.

I kako uopšte sa zvaničnicima i političarima poput Silajdžića, koji ruše sve oko sebe, a ne nude ništa, ubrzati evropski put zemlje i stvoriti efikasan ustavno-institucionalni okvir?  

Nažalost, mnogo je Silajdžića u FBiH, ali on je najtipičniji predstavnik radikalne bošnjačke politike, u čijoj srži je otvorena mržnja prema Srbima, Srbiji i Republici Srpskoj.

Cilj te politike je svakako nipodaštavanje bilo kakvih srpskih interesa u BiH i eliminacija Srpske radi stvaranja zemlje u kojoj će neprikosnoveno i samovoljno vladati Bošnjaci.

Zato Srbi s obje strane Drine mogu da budu ponosni na govor predsjednika Srbije Borisa Tadića u Mostaru, koji je Silajdžiću održao lekciju državničkog ponašanja i pozvao ga da se konačno od ratne prošlosti okrene evropskoj budućnosti.

Međutim, ostrašćenom političaru kakav je Silajdžić izgleda da niko više ne može pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana