Silajdžić u Savjetu bezbjednosti

Goran Maunaga
Silajdžić u Savjetu bezbjednosti

Još uvijek nema nikakvog načina da u BiH odgovara onaj ko na najvišem nivou te zemlje prekrši Ustav.

To se pokazalo i u najnovijem slučaju kršenja tog Ustava kada je, na bosanski podmukao i tajnovit način, organizovano da iz BiH na debatu Savjeta bezbjednosti UN o BiH u Njujork otputuje predsjedavajući Predsjedništva Haris Silajdžić umjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara Nikole Špirića.

Sve je, naravno, opet odradio Silajdžićev ministar inostranih poslova Sven Alkalaj.

BiH je nestalna članica SB UN i spoljna politika je u nadležnosti Predsjedništva, pa da se radilo o nekom međunarodnom pitanju u kojem BiH treba da ima svoj stav, logično bi bilo da izvještaj podnose članovi Predsjedništva. 

Ali, pošto se radi o unutrašnjoj politici BiH, a ne o međunarodnoj, bilo je sasvim logično da je Predsjedništvo BiH tražilo Špirićev govor i da se, kao i do sada, složilo sa tim da izvještaj SB podnese Špirić.

Jer, ko može više da ponudi BiH od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, bez obzira na to odakle on dolazi?

Ovako, ovaj slučaj još je samo jedan u nizu koji je potvrdio da je dio diplomatsko-konzularne mreže BiH pripremljen da radi samo za jednu stranu što, jasno, predstavlja podjelu BiH.

Zato, krajnje je licemjerje kršenje ustava vlastite zemlje proglašavati njenim uspjehom.

A isti oni koji se ponašaju vanustavno, sačinili su i jednostrani izvještaj visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka o stanju u BiH.

Silajdžić je najviše na to računao i zato na prevaru izdejstvovao svoje, umjesto Špirićevog učešća u debati.

Jer kad se taj pristrasni "Inckov izvještaj" i Silajdžićevo više nego jednostrano izlaganje viđenja stanja u BiH na današnjoj debati u SB UN poklope, utisak bi, računaju Silajdžić i njegovi, trebalo da bude prejak.

Mada više ni u SB UN situacija nije kao 1992, odnosno kakva je bila sve do 2005. godine, i mada je tamo danas daleko manje onih koji su naivni ili jednostrani po pitanju BiH, Silajdžić i bošnjački lobi, naravno, neće odustati.       

A šta će Silajdžić danas da iznese u SB UN, to je najlakše pretpostaviti. Treba se samo podsjetiti njegovog, takođe, samovoljnog istupa i govora punog mržnje na sjednici Generalne skupštine UN u septembru 2008. godine. Tada je, ne trepnuvši, slagao da je "u BiH 200.000 ljudi ubijeno od kojih 12.000 djece, do 50.000 žena silovano, a 2,2 miliona protjerano iz svojih kuća". Govor mržnje i bezočne neistine od njega, naravno, očekujemo i danas u Savjetu bezbjednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana