Silajdžić majstor skandala

Goran Maunaga
Silajdžić majstor skandala

Ima li kraja diplomatskim, državnim, moralnim skandalima koje čini predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, postoji li način i ima li iko moć da zaustavi tog čovjeka koji već dugo, u nizu, krši osnovne norme političkog djelovanja i ljudskog ponašanja?

Odmah poslije potpisivanja Istanbulske deklaracije, na koju je Silajdžić stavio potpis iako za to nije imao saglasnost tročlanog Predsjedništva BiH, on je, opet kršeći Ustav BiH, bez te iste saglasnosti otputovao u Njujork, gdje je govorio pred Savjetom bezbjednosti UN.

Tako omoćao i u punom zaletu on je krenuo u radnu posjetu, navodno Beogradu i Tadiću, ali čiji je glavni cilj bila posjeta osuđenom ratnom zločincu Iliji Jurišiću.

Najavljeni navodni prvi razlog posjete je, naravno, pokretanje procesa saradnje i razgovor o sukcesiji, iako Silajdžić ni za rješavanje tog problema nema ingerencije.

Poslije donošenja odluke o zabrani posjeta zatvorenicima u Srbiji od 25. do 28. maja, Silajdžić je donio odluku da otkaže posjetu Srbiji dok mu ne dozvole da posjeti Jurišića.

Njegov ambasador u Srbiji Boriša Arnaut je, mimo diplomatske procedure, zahtjev za to uputio direktno Ministarstvu pravde Srbije, umjesto, po protokolu, Ministarstvu inostranih poslova. Sve skandal do skandala.

Tako je, za sada, propala planirana familijarna posjeta Silajdžića, njegovog ministra Svena Alkalaja, ambasadora Arnauta i Arnautovog sina Damira, koji je Silajdžićev savjetnik za pravna pitanja, osuđenom ratnom zločincu Jurišiću.

Imali su namjeru, dakle, da usred Srbije posjete onoga koji je osuđen na 12 godina zatvora zbog toga što je učestvovao u napadu na "Tuzlansku kolonu".

Davanjem dozvole prema željama Harisa Silajdžića za tako nešto i sama Srbija bi, isto kao i ekipa zvaničnika iz BiH sa Silajdžićem na čelu, obezvrijedila svoj pravosudni sistem. O potpunom poniženju žrtava i porodica ubijenih u "Tuzlanskoj koloni" da i ne govorimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana