Sića za bogate

Miloš Vasiljević
Sića za bogate

Dok je za većinu stanovnika Srpske misaona imenica bilo kakva veća ušteđevina, jer se sve svodi na preživljavanje od prvog do prvog u mjesecu, sa druge strane postoji sloj društva koji nije osjetio krizu i kome ni galopirajuća inflacija ne može ništa.

Najbolje to reflektuju podaci kada su cijene nekretnina u pitanju pa smo tako dobili i rekordere, koji su za stan spremni da izdvoje pravo bogatstvo.

Lani je najskuplji stan u Banjaluci plaćen astronomskih 687.315 maraka, a za tih 166 metara kvadratnih čovjek sa prosječnom platom ne može uštedjeti ni za cijeli radni vijek.

Ne treba ni pokušavati, jer će već nakon mjesec dana vidjeti da je bezuspješno.

Svi oni iz kategorije srednjeg staleža, ako takav kod nas još i postoji za krov nad glavom, najčešće uzimaju kredite koje vraćaju decenijama, ali ipak znaju da će nakon 20 i kusur godina biti vlasnici i svoji na svome.

Najam stana najbezbolnija je opcija kratkoročno, ali kako su i kirije drastično otišle na gore, sve više ljudi odlučuje se za zaduživanje.

Najčešće kupuju stanove stare i do pola vijeka ili grade kuće na periferiji gradova.

Kupiti stan u novogradnji u Banjaluci i Trebinju mogu samo rijetki, a to su najčešće oni koji žive u inostranstvu ili imaju unosne biznise kod nas.

Tako je prošle godine najskuplji stan po metru kvadratnom plaćen 7.856 maraka na olimpijskoj ljepotici Jahorini, ali za bogate to je, očigledno, sića. Iz prizme običnog čovjeka cifra je vrtoglava, a ni najhrabriji ne pomišljaju da će nekada imati nešto slično.

S druge strane, svjedoci smo da se u malim mjestima, koja polako, ali sigurno, izumiru cijene nekretnina nisu poskupjele. Tako za 900 do 1.000 maraka po metru kvadratnom i sada možete kupiti stan u Vlasenici ili Bileći, ali šta vam to vrijedi ako u tim mjestima nema fabrike, ali ni budućnosti, a koje mladi, sve češće u traganju za boljim uslovima trbuhom za kruhom napuštaju.

I dok oni imućni, da ne kažem bahati, broje koliko imaju stanova, vikendica na atraktivnim lokacijama, gdje odlaze na zimovanje jer ljetovanje provode na svjetski popularnim destinacijama, građani koji pošteno žive od svoga rada i sa prosječnim platama, moraju mjesecima da štede za namete koje ih čekaju kao što su registracija auta, slava i praznici. O stanovima mogu samo da sanjaju, jer to je očigledno postalo luksuz, koji samo privilegovani sebi mogu priuštiti i kojima je to bagatela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana