Sezonski rad

Tanja Šikanjić
Sezonski rad

Iako je stalno zaposlenje san svakog od nekoliko hiljada evidentiranih na Zavodu za zapošljavanje RS, ni povremeni poslovi, kad "prigusti" nisu za baciti.

Međutim, ove godine, kako prilike pokazuju, srećan je onaj ko je uspio naći i nadničarski posao.

Ponuda sezonskih poslova ove godine manja je za polovinu.

Berba šljiva, malina ili lubenica ove godine privilegija je, izgleda, samo malog broja nadničara. Ostali su ostali uskraćeni za dobar ili jedini izvor prihoda.

Dok su, prije nekoliko godina, studenti za par dana mogli da zarade po nekoliko stotina maraka, danas su ove mogućnosti postale sve rjeđa pojava.

Čak i u drugim zemljama, u koje su nekada na privremeni rad odlazili stanovnici Srpske, uslovi rada su postali sve teži, a mogućnosti za posao sve rjeđe.

Istovremeno, zarade su se u tim zemljama skoro potpuno izjednačile sa ovim u RS.

Sada, kada bi ovakav izvor zarade, usljed krize i povećanja nezaposlenosti, stanovnicima značio jako mnogo, sve je manje poslodavaca koji su spremni da plaćaju dnevnice sezonskim radnicima.

Iako ovi podaci ukazuju na to da je domaća privreda u teškom stanju, te je potražnja za novim radnicima, pa i onim sezonskim, gotovo nestala, posrednici pri zapošljavanju tvrde da je, s druge strane, siva ekonomija toliko rasprostranjena u oblasti sezonskih poslova da se većina sezonaca angažuje "na crno". 

Podaci koji pokazuju da je domaća privreda suočena sa dva ključna problema, sivom ekonomijom i sve većim nedostatkom posla, ipak najdirektnije pogađaju običnog čovjeka, kome je čak i ovakvim okolnostima, teško doći do bilo kakvog posla.

Ovo je svakako problem, koji bi u budućem periodu morala da rješava vlast, jer država izdvaja značajan novac za podsticanje zapošljavanja, povećanje izvoza, te bi ove mjere morale da rezultuju novim radnim mjestima, makar i onim sezonskim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana