Sezonske stranke

Goran Maunaga

Da je je politika za pojedince postala unosno "sezonsko" zanimanje, pokazuju podaci iz sudskih registara koji govore da je u proteklih osam godina u BiH formirano pa izbrisano čak 160 političkih partija

Nesumnjivo je da će nove stranke i pokreti na političkoj sceni i ubuduće da se pojavljuju u istom ili većem broju i da, zavisno od uspjeha na izborima, opstaju ili nestaju, jer je BiH svakako regionalni lider po broju političkih partija.

Logika kaže da će i dolazeći izborni ciklus da izrodi vjerovatno još veći broj novih stranaka koje žele da se uključe u borbu za vlast ili da učešćem na izborima podignu svoju cijenu.

Veliki broj njih trajaće samo od predizborne kampanje do proglašenja rezultata.

Njihove osnivače ne sprečava čak ni činjenica da male stranke zbog slabe infrastrukture i neprepoznatljivosti nemaju skoro nikakvu šansu za uspjeh na izborima, pogotovo na opštim.

Ali sve to ne bi bio velik problem da ne govori da je bavljenje politikom u BiH nerijetko motivisano isključivo ličnim interesom i materijalnim obezbjeđivanjem.

Nije rijetkost ni da Centralna izborna komisija ne može da naplati kaznu strankama koje su kršile zakonske propise, prije svega kada je riječ o novcu, jer stranke jednostavno budu ugašene.

Zato bi trebalo zakonski sankcionisati odgovorna lica u strankama. Kad bi to bilo uvedeno, ne bi se više dešavalo da isti ljudi, nakon uočenih nepravilnosti i zabrane rada političke partije, bez problema formiraju drugi politički subjekat.

Te sankcije bile bi sigurno efikasne ako bi takvima, recimo, bilo zabranjeno bavljenje politikom bar na  određeno vrijeme.

Posebnu pažnju zaslužuje i to što stranke, koje su izbrisane u sudskim registrima jer duže od godine nisu bile aktivne, uopšte ne podnose finansijske izvještaje nadležnim organima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana