Šestorka postaje petorka

Željka Domazet

Ako BiH ima namjeru da se razvija i sustigne propušteno vrijeme na evropskom kolosijeku, moraće se odlučno osloboditi balasta i retrogradnih elemenata koji je neprekidno vraćaju unazad i u prošlost.

Nije trebalo puno vremena da se u ovoj zemlji jasno prepoznaju retrogradne i balastne snage koje na sve načine nastoje da se zadrže u vlasti, i neprekidnom pričom kako svi u BiH treba da trpe potrošačku megalomaniju državnog aparata da bi se tobože na taj način pokazala snaga države, bore za svoju stvar.

Provjera šestočlane koalicije koja je formirana na državnom nivou oprobava se ovih dana na pitanju budžeta.

Dogovor o fiskalnom okviru koji je jednoglasno utvrđen na bazi dogovora koalicione šestorke i uz podršku SDA kao njenog člana, izigran je, a mnoge riječi su pogažene.

Ovim je, kako tvrde dvije najveće stranke u BiH - SNSD i SDP, SDA praktično kupila izlaznu kartu iz voza koji ima namjeru da ovu zemlju povuče naprijed. Očigledno je, dakle, da je SDA svojim stalnim smutnjama postala suvišna među šestorkom i da će šestorka ubrzo postati petorka.

SDA je prvo pokušala da se od provjere biračkog tijela skloni odgađanjem lokalnih izbora, pa kako joj to nije pošlo za rukom, po ko zna koji put je posegnula za provjerenim adutom za manipulacije - Srebrenicom, tvrdeći da će bojkotovati izbore ili umoliti međunarodnu zajednicu i visokog predstavnika da ponovo od ove opštine napravi izuzetak u Izbornom zakonu. No, očigledno je da više ni visoki predstavnik, ni članice PIC-a nemaju namjeru da se poigravaju stabilnošću ove zemlje i odlukama nameću kojekakve zakone, pa je tako SDA ponovo izvedena na čistinu u kojoj njihove zakulisne radnje ne piju vode ni kod djece, a kod ozbiljnih političara pogotovo.

Po svemu sudeći, stranci Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića jedino će ostati da bira da li će iz voza na evropskim šinama izaći na prvoj stanici poslije usvajanja budžeta, ili će kao neozbiljni đilkoši iskakati iz njega.

Uostalom, sve stranke koje trenutno čine šestorku od formiranja zajedničkih institucija do danas bile su u opoziciji, osim SDA koja je nekim čudom uvijek bila na tronu vlasti.

Ako je BiH u svojoj bogatoj i burnoj političkoj istoriji isprobala sve opcije sem one u kojoj SDA nije na vlasti, nije na odmet da i takvu političku priču proba. Možda bude pitkija, a možda konačno ovu zemlju izvuče iz stalnih nesporazuma i stagnacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana