Selo gori, policija se češlja

Perica Pećanac
Selo gori, policija se češlja

Dok u zemljama regiona "padaju" dileri teških droga, policije u BiH šalju čestitke kolegama i ponekad u spektakularnim akcijama nalete na koji gram.

Tako je u 2008. godini Granična policija BiH zaplijenila "rekordnih" 0,15 grama heroina i 2,5 grama kokaina. Ovo je gorka istina i ne spada u rubriku vjerovali ili ne.

Za tri godine, tačnije od 2005. do 2008. godine, na graničnim prelazima u BiH oduzeto je 27,2 kilograma heroina i 9,5 kilograma kokaina. U prvi mah reklo bi se i nije tako malo, ali uzme li se u obzir da je, na primjer, srpska policija samo za prvih sedam mjeseci ove godine na granici zaplijenila 5,7 kilograma kokaina i 47,4 kilograma heroina, onda je učinak bezbjednosnih agencija u BiH u najmanju ruku smiješan. Od toga policija Srbije na granici sa BiH oduzela je veliku količinu droge koja je odavde išetala neopaženo.

I hrvatska policija je u julu ove godine zaplijenila rekordnih 21 kilogram čistog heroina kod državljanina BiH Milutina Novakovića. On je krenuo iz Istočnog Sarajeva, a granicu između BiH i Hrvatske prešao je u Metkoviću. Nisu ga otkrili na graničnom prelazu BiH, već je droga skrivena u vozilu pronađena tek u Makarskoj.

Već duže vrijeme stručnjaci EUROPOL-a upozoravaju da putevi heroina iz Albanije vode preko Crne Gore, a odatle se droga prenosi u BiH i dalje prema EU.

I dok BiH svakim danom dobija po jednu novu policijsku agenciju, njihov učinak iz godine u godinu pada. A koliko je droge na ulicama ove zemlje najbolje pokazuje niska cijena na crnom tržištu. Gram heroina u Republici Srpskoj tri puta je jeftiniji od grama u Srbiji ili Hrvatskoj što dokazuje da ga ovdje ima "tovarima". Pametnima dovoljan pokazatelj. A šta kažu nadležni?

Oni ministru policije Ivici Dačiću čestitaju na hapšenju 500 narko-dilera u Srbiji i navode da je i ovdje "moguća i poželjna akcija protiv mafije poput akcije Morava"?!

Nije šala. Moguća i poželjna, kažu nadležni i ovlašćeni da je pripreme, narede i izvedu. Ta izjava ministra policije RS može bez trunke stida biti delegirana u izjavu godine.

Kao i policijski izvještaj o tome da je MUP RS u akciji "Gradina" koja je trajala puna četiri mjeseca zaplijenio "nevjerovatnih" 279 grama heroina, 327 grama amfetamina i 29 komada tableta ekstazi. Marihuana, koju policija najviše voli jer pripada lakim i jeftinijim drogama nije tema ove priče. Podaci o zapljenama "trave" su priča za naivne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana