Selmo Cikotić

Goran Maunaga
Selmo Cikotić

Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić nije do sada smijenjen niti je podnio ostavku na tu funkciju samo iz jednog razloga: BiH nije obična, prosječna, normalna, niti je zemlja koja i po čemu neophodnom što mora da posjeduje, po postulatima i osnovama na kojima počiva, liči na bilo koju drugu zemlju na ovoj planeti.

Samo je, dakle, to ono što Cikotića i dalje neometano drži na toj funkciji. Da baš ne pretjeramo, ima u toku njegovog mandata poneka pozitivna stvar, možda koja sporadična izjava da želi dobro BiH i svim njenim narodima ili učešće na nekom seminaru koje nije iskorišćeno da se nanese šteta BiH.

Sve ostalo, od profesionalnih do moralnih kvaliteta ministra Cikotića više nije čak ni pod velikim znakom pitanja, kao što je to bilo ranije, u početku njegovog mandata. Nije, pošto o tome više ne može biti rasprave, jer je ministar sam dokazao da ne samo da ne posjeduje kvalitete neophodne za obavljanje ove funkcije, nego naprotiv.

Jedan od posljednjih Cikotićevih gafova je to što je čovjek hladno prevario čak i Predsjedništvo BiH u vezi sa nestankom 11,5 tona eksploziva i oko 8.000 tromblonskih mina. Mala digresija: to u vezi sa prevarom uopšte ne iznenađuje od Cikotića, one koji znaju da on godinama bespravno stanuje u stanu od 100 kvadrata koji je vlasništvo oficira JNA Dmitra Arule, u stanu koji je uspio da "otkupi" na nepoznat način.

Blago rečeno, Cikotić je zaobišao istinu kad je govorio i pisao izvještaj o nestanku, odnosno nezakonitoj prodaji tih minsko-eksplozivnih sredstava. Čak je Predsjedništvu dostavio dvije potpuno različite informacije o tome. I još, sve to iz izvještaja opet se kosi sa onim što je rekao na prvoj sjednici Predsjedništva BiH.

Kad je to pitanje pokrenuto, Cikotić je izjavio da ne zna ništa o tome, ali ga u tome demantuju datum u izvještaju po kojem se vidi da je Cikotić o nestanku eksploziva sa predstavnicima "Pretisa" razgovarao prije te sjednice Predsjedništva.

I još, mada Ministarstvo odbrane nije izvršilo odluku Predsjedništva da se to naoružanje uništi, i mada je otkriveno da ga je "Pretis" prodao, te iako SIPA istražuje šta je sve u "Pretisu" rađeno posljednjih godina, Cikotić i Ministarstvo odbrane i dalje nastavljaju da rade sa tom firmom.

To je samo mali, ali najnoviji dio Cikotićevih propusta, što je sigurno eufemizam za ministrove katastrofalne poteze. O njegovim mnogobrojnim "falinkama", onim od ratnih zločina do radikalnog istupa muftije vojnog, drugom prilikom i na drugom mjestu. A dobro bi bilo da to mjesto budu pravosudne institucije, ali naravno tek onda kad se uspostavi njihov profesionalan rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana