Selektivna potraga

Anita Janković-Rečević

Nadležni u BiH 24 godine, koliko je prošlo od okončanja ratnih dejstava na ovim prostorima, ne uspijevaju da ublaže bol hiljadama porodica koje već dvije i po decenije bezuspješno tragaju za svojim najmilijima.

Na spisku nestalih nalazi se 6.586 ljudi, od čega srpske porodice tragaju za 1.662 pripadnika Vojske Republike Srpske i civila.

Zbog te situacije prst je najviše uperen u Institut za nestala lica BiH, koji je osnovan prije deset godina s ciljem da nesrećnim porodicama pruži informacije o njihovim najmilijima, nađe ih i identifikuje. Međutim, pomenuta institucija nikako da krene u realizaciju tih ciljeva, pa je tako od 2008. godine do danas uspjela da identifikuje svega 384 lica srpske nacionalnosti. Ako nastave tim tempom, posao neće završiti ni u narednih 50 godina i brojne srpske porodice tako nikada neće saznati šta se desilo sa njihovim najmilijima.

Na samom početku rada Instituta formirani su projekti za Podrinje i Krajinu koji su se bavili traženjem isključivo Bošnjaka, a takva praksa nastavljena je i u kasnijim godinama rada.

Da Institut, čije je sjedište u Sarajevu, nema namjeru da pomogne srpskim porodicama, pokazuje podatak da je Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS za 13 godina uspio da pronađe i identifikuje 3.454 pripadnika srpske nacionalnosti.

Iako predstavnici udruženja porodica stradalih iz RS i srpskih predstavnika u Institutu godinama upozoravaju da ta institucija radi selektivno i da se prednost u traženju nestalih daje pripadnicima drugih nacionalnosti nauštrb srpskih žrtava, stvar se ne pomjera sa mrtve tačke.

Porodice nestalih Srba su zbog brojnih opstrukcija, odugovlačenja provjera informacija o nestalima, laži i skrivanja dokaza bile primorane da tuže BiH Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ali ni to nije animiralo Institut da krene sa radom na ekshumacijama nestalih Srba. To jasno pokazuje da je Sarajevo pošteđeno svih kritika međunarodne zajednice i evropskih zvaničnika, bar kada su u pitanju interesi srpskog naroda.

Postavlja se pitanje šta će nam uopšte takav institut koji nije u stanju da izvrši osnovne zadatke zbog kojih je i osnovan. Institucije koje ne rade ništa na traženju nestalih i identifikovanju tijela treba ili da se osvijeste, rade posao za koji su plaćene ili u suprotnom ne treba ni da postoje. Ovakve kakve jesu ne trebaju nikome, a najmanje porodicama nestalih koje proživljavaju pravu agoniju već 24 godine. Predstavnici Srba u Sarajevu moraju se izboriti za reformu Instituta ili vraćanje nadležnosti na nivo entiteta, u suprotnom, noževi zariveni u srca porodica nestalih trajno će im nanositi bol. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana