Šefikovi propisi

Darko Momić

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović podnio je nedavno Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tehničkim propisima Republike Srpske, u kojem tvrdi da je on "u suprotnosti sa Zakonom o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanje usklađenosti na nivou BiH", te da se njime "uspostavlja neustavni sistem infrastrukture kvaliteta".

Ništa novo, reklo bi se, jer ovo nije ni prva, ni posljednja inicijativa bošnjačkih zvaničnika upućena Ustavnom sudu kojom se dovode u pitanje nadležnosti Republike Srpske. Ništa novo nije ni odgovor iz Republike Srpske na Džaferovićevu inicijativu, jer je moglo da se čuje da je to "još jedan pokazatelj da krajnji cilj bošnjačkih predstavnika nije postizanje vladavine prava, nego osporavanje legitimiteta institucija i zakonodavstva Srpske" te da "preko Ustavnog suda pokušavaju da promijene unutrašnju strukturu BiH i spriječe institucije Srpske da efektivno vrše vlast u svom entitetu" i bla, bla, truć, truć...

Ruku na srce, nije da nisu u pravu oni koji su mu tako odgovorili, ali bilo bi mnogo efektnije da su se potrudili da Džaferovića opale nečim konkretnim. A najkonkretnija stvar koja ide direktno u prilog tvrdnji da Bošnjaci preko Ustavnog suda BiH mijenjaju unutrašnju strukturu, odnosno rade ono što ne mogu političkim putem i kroz zakonodavne institucije, jeste Džaferovićeva diskusija sa sjednice Parlamenta BiH iz aprila 2006. godine, na čijem dnevnom redu je bio sporazum o ustavnim promjenama poznat kao aprilski paket.

- U postojećem Ustavu BiH stoji, i to je za mene samo srce ovog sporazuma, da naša država u izvornoj nadležnosti ima spoljnu politiku, monetarnu politiku i djelimično carinsku politiku. Ovim sporazumom u Ustav ulaze ostale nadležnosti koje se uređuju zakonom i koje će biti potrebne ovoj državi na njenom evropskom i evroatlantskom putu - rekao je Džaferović, o čemu svjedoči stenogram sa pomenute sjednice.

Dakle, gospodine Džaferoviću, ako su u postojećem Ustavu izvorne nadležnosti BiH spoljna, monetarna i djelimično carinska politika i ako je trebalo da "ostale nadležnosti koje se uređuju zakonom" u Ustav uđu usvajanjem aprilskog paketa, a on kao što znamo nije usvojen, kako se onda Zakonom o tehničkim propisima RS "uspostavlja neustavni sistem infrastrukture kvaliteta", kada ste lijepo rekli šta su samo ustavne nadležnosti BiH.

Elem, nije ovo prvi bošnjački funkcioner koji svojim izjavama direktno potvrđuje da Ustavni sud i strane sudije služe političkom Sarajevu za ostvarivanje političkih ciljeva. Problem je što im to prolazi, jer su svima u Republici Srpskoj na prvom mjestu - izborni rezultati.

Eskalirale demonstracije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana