SDS-ovi zakoni

Goran Maunaga

SDS predvođena Mladenom Bosićem nikad, otkad je SDS-a, Republike Srpske, pozicije i opozicije, nije bila pozerskija, nepreduzimljivija, bezidejnija i konfuznija stranka.

Oni i od te svoje statičnosti još uspijevaju da izvuku poneki politički poen, ali bi trebalo da znaju da to ne nudi nikakvu dugoročnu perspektivu.

Pokušavajući da se predstave za ono što nisu, predložili su novi zakon o ispitivanju porijekla imovine. Iako pravni stručnjaci smatraju da je zakon koji predlaže SDS neprimjenljiv u praksi, predsjednik Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica nacrt tog zakona uputio je u skupštinsku proceduru. Pred poslanicima trebalo bi da se nađe iduće sedmice. SDS-ovci, inače poslovično loše i sa zakašnjenjem informisani o aktuelnim kretanjima, a Mladen Bosić naročito, zanemarili su čak i činjenicu da takav zakon i njime predviđeni način oduzimanja imovine ne postoje u zemljama regiona i Evropske unije.

Razumnom čovjeku elementarna logika bi trebalo da kaže da se jedan takav zakon ne može zasnivati samo i isključivo na nesrazmjeri imovine i zakonitih prihoda.

Da su se SDS-ovci prije upućivanja nacrta zakona u proceduru bar malo o toj temi informisali, znali bi da su sudovi zemalja u okruženju poodavno neustavnim proglasili odredbe zakona koje su omogućavale oduzimanje imovine koja je u nesrazmjeri sa prihodima.

Ali takvi potezi više nisu čudni za nerealnu SDS predvođenu Bosićem. Oni su i prošle godine Parlamentu BiH podnijeli prijedlog izmjene Zakona o Javnom RTV sistemu i Zakona o Javnom RTV servisu BiH. Predlagali su da se umjesto iz obavezne RTV takse, javni servisi finansiraju iz budžeta entiteta koji su osnivači RTRS-a i FTV-a, a iz budžeta BiH da se finansira BHT. Naravno, prijedlog nije prošao kao što, najvjerovatnije, neće proći ni ova Bosićeva “spasonosna ideja” u vidu nacrta zakona o ispitivanju porijekla imovine.

Zato neinformisani Bosić ne treba ni da priziva Aleksandra Vučića ovdje. On bi trebalo da zna da, ako mu Vučić i njegovi zaista dođu, ali ne u liku “Bosića - borca protiv kriminala i korupcije”, nego u vidu formiranja nove i snažnije ispostave SNS-a u RS, prvi će se Bosić, kao nikakav opozicionar, naći na udaru. Jer vrlo je moguće da i on, zajedno s čitavom opozicijom, bude jednostavno pometen djelovanjem te stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana