SDS-ov Salman Ruždi

Goran Maunaga

Da su mnogi pripadnici SDS-a spremni na velike gadosti, razne nepodopštine i zločinstva, uvjerili smo se još u vrijeme dok rat u BiH nije bio ni stao, a naročito nam se to kazalo poslije njegovog završetka.

Ali da će ta stranka i 2013. godine, poslije svih turbulencija, čistki, reorganizacija i podmlađivanja, imati takve članove koji su spremni na to da od jedinog srpskog nobelovca Ive Andrića na najružniji način, preko višegradske mladosti koja tek ulazi u svijet odraslih, pokušaju da naprave domaćeg Salmana Ruždija, e u to ne bi mogli da povjeruju ni Ejup Ganić i Murat Šabanović.

Kad su Ganić i ekipa 1992. godine naredili Šabanoviću da sruši bistu Andrića, rekli su mu da je Andrić veliki neprijatelj bosanskih muslimana. Šabanović je tek nedavno, prema vlastitom priznanju, shvatio da su ti naredbodavci veći neprijatelji tom narodu nego Andrić.

Sve to je, u bosanskim genetski neprevaziđenim zlu i mržnji potpuno shvatljivo, ali to da će SDS doći do faze poistovjećivanja sa najradikalnijim ratnim elementima SDA, i to preko jednog Andrića i u svrhu najprizemnije dnevne politike, e to svakog iole razumnog čovjeka ostavlja bez teksta. 

Malo je primitivnom SDS-ovom junoši Miroslavu Kojiću bilo svih onih žalosnih pokušaja kriminalizovanja i omalovažavanja i projekta Anrićgrada i njegovog idejnog tvorca, svjetski priznatog i proslavljenog režisera Emira Kusturice, malo mu je bilo nastojanja da divni Višegrad što duže drži u mraku, evo, sad se sa svojom mračnom ekipom odlučio i na maloumni pokušaj da višegradskim maturantima zabrani pristup Andrićgradu i bisti Ive Andrića.

Objašnjenje za taj postupak, a koje glasi da je zabrana uslijedila zbog brige da maturanti na putu do Andrićgrada ne isprljaju cipele, više je nego mizerno i, već prema stranačkoj tradiciji, prozirno lažno toliko da razumnog čovjeka iznervira koliko i sama naredba o proglašenju Andrića personom non grata.

Ako SDS-ovci i dalje zaista misle da je to politički čin, takvu politiku neka nose i sprovode u svojim domovima, a nas neka poštede iste. Prve i oštre mjere protiv "kojićevaca" obavezan je da preduzme lider SDS-a Mladen Bosić.

A djevojci zvanoj hrabrost, đaku generacije Stojki Vasiljević koja je, vodeći nekoliko svojih drugova u Andrićgrad, pokazala da ima smisla boriti se protiv mračnjaštva i odluka nerazumnih političkih i drugih moćnika, u nekom kutku Anrićgrada treba da stoji zahvalnica kao stalno podsjećanje na postojanje nade, svijetle tačke, čak i onda kad se čini da je nema.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana