SDP paradigma fundamentalizma

mr Slaven Raguž
SDP paradigma fundamentalizma

Uzeše mi za zlo što sam u nekoliko navrata nazvao SDP jedinom istinski fundamentalističkom strankom u BiH. Ne razumijući čime sam uvrijedio nosioce državne istine, pokušaću ponuditi par argumenata.

Prof. dr Anđelko Milardović na ovu definiciju sa Vikipedije dodaje kako fundamentalizam kao ideologija i fundamentalisti kao subjekti te ideologije nastoje ljude uvjeriti u autentičnost apsolutnog autoriteta, lišenog bilo kakvog kritičkog propitivanja. Fundamentalizam nalazi vlastiti identitet suprotstavljajući se svačemu što ugrožava njegov autoritet. Druge pristupe prosuđuje kao pogrešne, ne povlači se iz svijeta, nego insistira na promjenama društva namećući svoju istinu. Mogućnosti za pravi dijalog nema.

Kada se politička scena u BiH provuče kroz filter odlika političkog fundamentalizma, vrlo lako se dođe do zaključka da je paradigma političkog fundamentalizma u BiH stranka SDP.

Jedini dosljedni nasljednici režimskog komunističkog fundamentalizma, umotali su taj isti u celofan dogmatske multietničnosti i nadnacionalnog građanstva kojeg propagiraju kao apsolutnu i neprikosnovenu istinu. Svako ko sluša i poštuje njihove postulate je "naš" i prijatelj, a bilo ko, ko bi se usudio dovesti pa i minimalno u pitanje njihove apsolutne istine je "njihov" i neprijatelj. 

Ne samo da su naslijedili režimski komunistički fundamentalizam, nego su takođe naslijedili i svu onu licemjernost koja je krasila taj isti u bivšoj državi.

Na primjer, nadnacionalista, multietničar i građanin par edžcellence Zlatko Lagumdžija je predsjednik uprave Bošnjačkog instituta fondacije Adila Zulfikarpašića, čiji je cilj, između ostalog, "promovisanje kulturne baštine, istorijske istine i kulture Bošnjaka".

Ne bi u tome ništa loše bilo da se a priori izbjegava svaka diskusija o preispitivanju vjerodostojnosti te građanske opcije koja se identifikuje i ujednačava sa bošnjačkom.

Bilo ko se usudi uputiti kritiku biva deklarisan nacionalistom i fašistom, jer, ako je suditi po "građanskoj opciji" apsolutna istina je jedna i zna se ko je njen vlasnik. Nekada su politički i vjerski fundamentalisti palili neistomišljenike na lomači, danas se sa neistomišljenicima obračunava putem krajnje instrumentalizovanih medijskih lomača FTV-a i političko-informativnih emisija na njoj. (dnevnik.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana