SDP-ove blokade

Vedrana Kulaga Simić

Korak naprijed, nazad dva. Tako bi se mogla opisati situacija u BiH o većini pitanja koja godinama čekaju da dobiju epilog.

Put do dogovora postoje sve veća nemoguća misija, a blokade se mogu vidjeti na svakom koraku, posebno od bošnjačkih kadrova na nivou BiH.

Svako malo iz ove zemlje se šalje takva slika da se na malo koje pitanje može dobiti odgovor, tako da niz otvorenih pitanja iz dana u dan postoje sve duži.

Raspodjela imovine, imenovanje novog direktora Regulatorne agencije za komunikacije, usvajanje brojnih zakona, mehanizam koordinacije, sprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci"… samo su neke od stvari koje nisu dobile epilog, jer su se u njih, između ostalog, umiješali prsti SDP-a.

Mnogi pokušavaju da agonijama produže političko djelovanje, uprkos posljedicama koje to ostavlja po one koji su im i dali moć u ruke. Problemi se samo vrte ukrug.

Mnoge ideje i rješenja koja se i pojave s vremena na vrijeme, i budu prihvatljivi za sve, pred ciljem budu "minirani". Poslednji primjer za to je pitanje raspodjele državne imovine koja godinama propada, a mjesecima se ne stišava bura u vezi sa imenovanjem direktora Regulatorne agencije za komunikacije.

Radna grupa koju su činili ministri sa nivoa BiH - Bariša Čolak, Sredoje Nović i Damir Hadžić saglasila se o jednom prijedlogu, ali je SDP-ovac Hadžić iznenada predložio nova rješenja i na tome se završilo, tačnije ostalo da stoji dok ne bude formirana neka nova radna grupa. Ko zna koja po redu.

Izbor direktora Regulatorne agencije za komunikacije posebna je priča. Iako je aktuelnom prvom čovjeku ove agencije odavno istekao mandat, pa i onaj vršioca dužnosti, svaki pokušaj da u tu fotelju zasjedne onaj ko ispunjava zakonske uslove za to u samom startu naiđe na opstrukcije koje traju već mjesecima i to samo u posljednjem krugu pokušaja.

Svako malo se stiče utisak da su zakoni (barem oni usvojeni) na snazi da bi se u praksi zaobilazili i da uvijek, nažalost, ima onih koji se stavljaju iznad samih zakona.

Takvo ponašanje samo vodi u ponor, a ova zemlja odavno stoji na rubu. Pitanje raspodjele imovine i imenovanje direktora RAK-a su samo dvije stvari oko kojih se "lome koplja" i koja će, kako se čini, biti jedan od kamena spoticanja u ovoj zemlji.

To su samo neka od gorućih pitanja koja aktuelni saziv Savjeta ministara i Parlamenta BiH ostavlja nasljednicima. Nadajmo se da to neće postati pravilo i tradicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana