SDP-ova prodavnica magle

Željka Domazet
SDP-ova prodavnica magle

Da više ni naivni ne mogu da povjeruju pričama SDP-a Zlatka Lagumdžije i njegovih sljedbenika, pokazala je i njihova propala inicijativa kojom su pokušali da se dodvore glasačima.

Zatražili su tako od poslanika i delegata Parlamenta BiH i ministara koji rade Savjetu ministara BiH da kao znak solidarnosti sa građanima BiH vrate diplomatske pasoše i podnesu činjenicu da je BiH ostala bez bezviznog režima.

Da je inicijativa dobila podršku samo osam poslanika i bespovratno pala konstatovano je odmah na početku parlamentarnog zasjedanja kada je utvrđivan dnevni red sjednice. Međutim, u svemu tome zanimljivo je da je inicijativa bez pokrića uslijedila poslije nepuna 24 časa od objavljivanja rezultata popisa imovine koju je sačinio tim OHR-a i kada su pojedini funkcioneri SDP-a u centru skandala sa reketiranjem.

Naime, OHR-ov tim je konstatovao da je upravo imovina koju godinama prisvaja SDP i iznajmljuje je različitim institucijama, pojedincima i organizacijama (pa i Vladi FBiH) državna i da treba postići dogovor kome i kako je dati i podijeliti. Očigledno je da je konačno objelodanjeno da se u BiH više ne može tolerisati toliko bezakonje i da Lagumdžija i njegova stranka više ne mogu da naplaćuju enormna sredstva koja su više od decenije ubirali nezakonito.

Zanimljivo je i to da je Lagumdžija koji "voli kamere i novinare" i koji se mjesecima ne pojavljuje na sjednici Parlamenta, bukvalno utrčao u zgradu Parlamenta kada je konstatovano da mu inicijativa "ne pije vode".

Ne želeći da komentariše nijedno pitanje novinara Lagumdžija je ispred kamera gurnuo svoga junošu Denisa Bećirovića koji je konstatovao "da je žalosno što država neće da se solidariše sa građanima" i u nekoliko nepovezanih rečenica pravdajući bezakonje svoje stranke uspio je da kaže kako je "sve po zakonu" i da je oteto "njihovo".

Ne znamo kada će i kako zvaničnici BiH uspjeti da se dogovore oko imovine koju je popisao OHR-ov tim, ali je sasvim jasno da se na bezakonje mora staviti tačka. Ako toga ne bude, malo je vjerovati da će BiH postati normalna država, da će dobiti bezvizni režim, da će poći ukorak sa svojim komšijama i krenuti sa ostatkom svijeta.

Ne raščisti li se bezakonje i konačno ne kaže šta je čije, BiH će se polako gušiti u blatu, a gladan narod će početi da otima ono što je godinama stvarao.

Prodavanje magle naivnima, očigledno je, više ne prolazi. Lagumdžijina i SDP-ova magla najbolji je primjer za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana