SDP-ova imovina

Vedrana Kulaga Simić

Raspodjela državne imovine jedno je u nizu gorućih pitanja u ovoj zemlji, a koje odavno čeka svoj epilog. Propali su mnogi pregovori i ugrubo definisani dogovori između RS i FBiH jer se mišljenja i rješenja, jednostavno, razilaze.

I dok se BiH "vrti" u krug i mirno gleda kao propada većina vojne i državne imovine iz prethodnog sistema, pojedinci su našli (ili tako misle) način da se dočekaju dijela "kolača" i na svoje ime uknjiže, a potom i dobro zarade od izdavanja nekih zgrada i/ili zemljišta čiji papiri potiču iz "onih" vremena.

Takav posao godinama su pokušavali advokati koji su zastupali SDP BiH - partiju koja se godinama (po svojoj i ničijoj drugoj odluci) predstavlja kao pravni nasljednik bivše Komunističke partije BiH.

Pod njihovim ključem su i objekti na području FBiH, a prije tri godine stavili su "pik" na zgradu u centru Banjaluke, onu u kojoj je sada smješteno Specijalno tužilaštvo RS, a čija se vrijednost, treba li to i spominjati, "mjeri" u milionima KM.

Poneseni željom da i tu zgradu koja im ni po čemu ne pripada stave pod svoj ključ i ubijeđeni u ideju da su jedini nasljednici nekadašnje Komunističke partije BiH, SDP-ovci su podnijeli apelaciju Ustavnom sudu BiH i to nakon što su Viši privredni sud i Okružni privredni sud u Banjaluci opravdano odbili njihov zahtjev da im bude upisano pravo vlasništva na ovu zgradu kako bi mogli da raspolažu tom imovinom.

Stav sudija je bio jasan - SDP BiH je samo svojim statutom iz 2005. godine odredio da je pravni nasljednik bivše Komunističke partije BiH. A da se nasljednost ne određuje statutom, jasno je i laiku, a kamoli sudijama.

Ukazano je i na to da Komunistička partija u okviru koje su postojale partije u bivšim republikama nema pravnog nasljednika, pa prema tome to nije ni SDP koji se godinama predstavlja upravo kao pravni nasljednik Komunističke partije BiH i Okružnog komiteta.

Rampa je došla, na kraju, u Ustavnom sudu BiH i to kroz odluku u kojoj jasno piše da se apelacija odbacuje i da SDP BiH, ovaj put, neće postati bogatiji na osnovu nekoliko riječi iz svog statuta.

Mnogi čvorovi iz prethodnog sistema i, što bi rekli, "iz onog doba", još nisu razmršeni u BiH i na tome se morati raditi dok sve nije propalo ili otišlo u pogrešne ruke. SDP je pravi primjer za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana