Savjetnici o trošku države

Dragana Orlović

Nadležnima u ministarstvima, agencijama, kancelarijama i drugim institucijama na nivou BiH može se svašta osporiti, ali samo jedno ne, jer su u tome apsolutni šampioni, a to je neprestani rast angažovanih savjetnika i saradnika.

Od gotovo 3.800 zaposlenih državnih službenika u institucijama na nivou BiH najviše ih je upravo na tim pozicijama, pokazuju najnoviji podaci Agencije za državnu službu BiH i dokazuju da dobar savjet zlata vrijedi ili bolje rečeno - fotelje u državnoj službi.

Detaljna analiza opravdanosti radnih mjesta u upravi na državnom i entitetskim nivoima nije rađena, a vjerovatno nikada i neće biti, jer nadležni nisu savjetovani da je ona potrebna.

Tako administracija nastavlja da buja na svim nivoima i umjesto da se trenutni povećani budžetski prihodi koriste za podršku i promociju nataliteta, edukacije, stipendiranje, razvojne programe ili podsticaje mladim preduzetnicima, novac odlazi, a gdje drugo, nego za plate. To potvrđuje i posljednji izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za devet mjeseci prošle godine, kada je najviše novca iz kase otišlo upravo za plate i naknade zaposlenih.

Za bruto plate i naknade iskeširano je 402,27 miliona maraka, dok je na ime naknada troškova zaposlenih iz javne kase isplaćeno 85,38 miliona KM. Ništa novo.

Glomazni državni aparat ne prestaje da raste, a njegovo enormno trošenje novca već je, reklo bi se, bajata vijest bezuspješno i bezbroj puta kritikovana.

Godinama sa različitih adresa stižu upozorenja da BiH mora prekinuti praksu rodbinskog i partijskog zapošljavanja, jer, jednostavno, budžet sve teže može to da podnese, ali nikako ne dopiru do onih kojima su upućena.

Kritike će vjerovatno i dalje stizati. Odjeknuće malo u javnosti, potom će se sve stišati i već sutradan u nekom od ministarstava ili državnih preduzeća u BiH osvanuće neki novi savjetnik i saradnik.

Činjenica je i da ništa ne treba generalizovati i da sigurno ima ljudi koji na pomenutim pozicijama rade značajne i neophodne poslove. Onih koji su na ta radna mjesta stigli zahvaljujući svom znanju i vještinama i čije pozicije nisu izmišljene i obećane tokom izborne kampanje. Njih ima i njima svaka čast.

Ali sve dok zapošljavanje u institucijama na nivou BiH ne bude detaljno analizirano, a svako radno mjesto pokazalo svoju opravdanost i efikasnost, biće i treba da budu meta kritika, jer njih plaća narod, koji ima pravo da zna gdje se troši njegov novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana