Savjetnici i saradnici

Svjetlana Šurlan

Gomilanje institucija na nivou BiH oduvijek ima za cilj kako davanje različitih nadležnosti BiH. tako i uhljebljenje stranačke vojske.

Jedna po jedna institucija, hiljada po hiljada radnika i došli smo do 75 različitih budžetskih korisnika i skoro 23.000 zaposlenih.

Neke od institucija nadležne su za iste poslove, neke za poslove koje već rade entitetski nivoi. Zajedničko za sve su im visoke plate za posao koji "rade" i, naravno, zapošljavanje armije savjetnika i saradnika.

Za zemlju kakva je BiH 23.000 osoba u državnom aparatu, na smo jednom nivou, previše je, posebno ako se uzme u obzir činjenica da za njihove plate i naknade godišnje ide više od 600 miliona maraka.

Uz to, u naletima stranačkog zapošljavanja institucije BiH sve više su zatrpane raznim saradnicima i savjetnicima.

Prema podacima Agencije za državnu službu BiH, u institucijama su prvog dana ove godine radila 3.752 državna službenika ili 35 više u odnosu na kraj juna 2017.

Udio savjetnika i stručnih saradnika u ukupnom broju državnih službenika premašio je dvije trećine.

Na platnom spisku ministarstava, kancelarija, agencija i drugih institucija na početku godine bilo je 2.810 onih čiji je posao bio da savjetuju i pomažu rukovodiocima. Broj pomoćnika direktora i ministara porastao je na 184, a povećan je i broj sekretara i sekretara sa posebnim zadatkom.

Iako godinama sa različitih adresa stižu upozorenja da BiH mora prekinuti praksu rodbinskog i partijskog zapošljavanja jer, jednostavno, budžet sve teže može to da podnese, to nikako ne dopire do onih kojima je upućeno.

Rezultat takvog odnosa je sve duži spisak saradnika za sve i svašta, te savjetnika kojima se takvo mjesto daje jer drugim političkim igrama nisu dobili neku od pozicija.

Znanje i vještine rijetko su presudni da bi neko bio saradnik, još manje savjetnik. Izuzetaka i onih koji znaju da rade svoj posao naravno ima, samo nam fali da svi uhljebljeni budu izuzeci, jer samo tako BiH možda ne bi bila na dnu svih svjetskih ljestvica.++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana