Savjet ministara

Svjetlana Tadić
Savjet ministara

Prošla je godina otkako je počela predizborna trka i od tada pojedince nije briga šta će biti s ovom zemljom.

Da je tako, pokazuje to što ni deset mjeseci poslije izbora nije formiran Savjet ministara, to što imamo privremeno finansiranje koje mnogi koriste da troše nemilice državne pare, ali i to što nas sve češće mnogi zaobilaze u širokom luku. Ne žele da se bave onima koji ne žele da se bave sami sobom.

Prvo se čekalo prebrojavanje glasova, pa formiranje entitetske vlasti, pa kantonalne, pa Doma naroda FBiH, pa da se krene sa konstituisanjem vlasti na nivou BiH.

Pa su se zatim počeli potezati različiti lični interesi da bi svako zauzeo fotelju koju želi, pa je i to propalo. Pa je došlo ljeto, godišnji odmori, pa je privremeno finansiranje po treći put produženo što je političarima dalo vjetar u leđa da odu put planina, jezera, mora... Zašto bi se uostalom dogovarali kada primaju plate i bez rada.

Krivac za ovakvu situaciju se zna, to su Zlatko Lagumdžija i njegova SDP, koji su prvo napravili problem u FBiH. Jer dok se predstavnici stranaka iz RS dogovaraju i imaju već zakazane sastanke kako bi pokušali da nađu rješenje za crnu rupu zvanu državna vlast BiH, zvaničnici SDP-a kažu kako sa strankama iz RS neće pregovarati i kako Srpskoj ne pripada ono što bi trebalo da joj pripadne, a to su četiri ministarska mjesta. Ne pristaju ni na kompromise. U SDP-u svake sedmice kažu da bi baš na kraju te sedmice trebalo da se razgovara o formiranju vlasti, i tako čitavo ljeto. A sastanaka nema. Nema ni novog Savjeta ministara. Nema budžeta, planova, novih zakona...

Kako god, upravo zbog neformiranja Savjeta ministara zaobišla nas je i jedna od najmoćnijih žena svijeta, njemački kancelar Angela Merkel koja je na balkanskoj turneji. Samo nekoliko kilometara od BiH, Merkelova se sastaje sa zvaničnicima Hrvatske i Srbije. Možda ne bi njena posjeta ni donijela ništa novo, ali možda i bi. U svakom slučaju, vjerovatno, nažalost, nije jedina koja će nas zaobilaziti.

++++++++++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana