Sastanak u Kremlju

Mirjana Kusmuk

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik juče je u Moskvi dva sata razgovarao sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Sastanku je prisustvovala i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Na zvaničnom veb sajtu Kremlja, uz fotografije sa sastanka, objavljeno je pozdravno slovo Vladimira Putina predsjedniku RS: "Gospodine predsjedniče, dozvolite mi da Vas još jedom pozdravim. Već smo se sastali jednom ove godine... Odnosi među našim zemljama uspješno se razvijaju, što je pozitivan faktor u situaciji u regionu. Znam da će kod Vas uskoro biti održani izbori i želim Vam uspjeh. Znam da Vas podržava veliki broj birača, to je već sada očigledno". 

Kako je izvijestila ruska novinska agencija RIA Novosti, Dodik je upoznao Putina o dogovorima koje je postigao sa  rukovodstvom "Gasproma" i "Zarubežnjefta" po kojima će RS moći dobiti gas direktno, bez posrednika. I još mnogo toga.

Itar-Tass je prenio da je predsjednik RS apelovao za finansijsku pomoć Rusije da bi bile eliminisane posljedice velikih poplava, čija se šteta procjenjuje na milijardu evra, što je godišnji budžet Republike Srpske.

Na kraju i na početku, to nema veze sa predizbornom kampanjom koja traje u Republici Srpskoj. Susret predsjednika RS, entiteta u okviru BiH, sa predsjednikom jedne velesile, a Rusija to jeste, neosporno je ogroman diplomatski uspjeh.

Samo nezrele političke stranke, one koje ne promišljaju opšti interes i ne raspoznaju važnost ovog susreta za RS, ali i težinu poslovnog angažmana postignutog sa ruskim naftnim i gasnim gigantima, mogle su danima unaprijed da se raduju čaršijskim nagađanjima da do sastanka Dodika sa Putinom neće ni doći.

Tim nezrelim radovanjem da onome ko u ovom trenutku institucionalno predstavlja Republiku Srpsku (bez obzira na to kako mu je ime) "crkne krava" u konačnici samima sebi napravili su nepopravljivu političku štetu. Ta šteta doći će na naplatu, već sada je sasvim sigurno.

I oni koji ga vole i oni koji ga ne vole morali bi pošteno priznati da je Milorad Dodik odavno prevazišao palanačke, provincijske, čaršijske, ili kako god se to zvalo, okvire i mjerila i uspio, ma kako to bilo teško, da u ime Republike Srpske ostvari kontakt i iznese njene stavove pred važnim svjetskim diplomatskim predstavnicima, bila to Rusija ili Izrael.

Postoji granica u kojoj je potrebna ozbiljnost i konsenzus oko važnih događaja. Granica lijepog vaspitanja, granica svijesti i savjesti prema opštem dobru i opštem interesu. U svim civilizovanim zemljama i velikim demokratijama ljudi, mediji i političke partije tu granicu poštuju. Sastanak Dodika i Cvijanovićeve sa Putinom bila je ta granica za Republiku Srpsku.

I šta će sada svi oni koji su proricali da do sastanka neće doći? Koji su se radovali krahu RS u hodnicima Kremlja? Da li su se to radovali vlastitom poniženju? Jer, htjeli to ili ne, Milorad Dodik je u Moskvi bio u funkciji aktuelnog predsjednika RS, u kojoj žive i u kojoj se bore da dođu na vlast oni koji su priželjkivali diplomatski skandal i poniženje RS.

Možda nije zgorega reći da se sve događa u trenutku kada Evropa strepi od zavrtanja ruskih gasnih slavina i kada se njeni državnici od Merkelove do Megerinijeve ne libe pregovora sa predsjednikom Rusije, naprotiv.

Ono što je poražavajuće je ovoliki nedostatak svijesti prema opštem dobru i interesu, provincijalizacija i institucija i pojedinaca, i politike i diplomatije, svođenje na vlastitu mjeru tračarenja i palanačkog mentaliteta svakoga ko pokuša da iskorači. Ako je to grijeh Milorada Dodika, pa neka je!

I u svojoj partiji i ovog trenutka u Republici Srpskoj, pa i u BiH, on je jedini političar koji ima moć da zakaže sastanak sa predsjednikom Rusije. Da večera sa ministrom inostranih poslova Izraela. A ne bih da se kladim da u budućnosti neće i sa predsjednikom Amerike ili Njemačke.

Onima drugima, najveći diplomatski domet, sa političkim kapacitetom koji demonstriraju, ostaće susret sa načelnikom Ljiga, Gornjeg Vinodolskog ili Plužina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana