Sastanak u Butmiru

Željka Domazet
Sastanak u Butmiru

Bosnu i Hercegovinu pored mnogobrojnih dosadašnjih "paketa" međunarodne zajednice krajem ove sedmice čeka novi, o kome će se odrediti takozvana "Bajdenova osmorka".

Kako tvrde organizatori ovog sastanka, Švedska i SAD, "paket" koji se donosi u Sarajevo debelo je zaključan i tek će se otključati u Butmiru kod Sarajeva kada se lideri partija okupe.

Kažu samo da ono što iz "paketa" bude izneseno neće biti prijatno za sve, ali da će pomoći BiH i njenim građanima da se izbave iz blokada u koje su već odavno zapali. Kažu da je riječ o sveobuhvatnim kompromisnim rješenjima koja će BiH omogućiti ulazak u NATO, Evropsku uniju i liberalizaciju viznog režima.

Indikativno je takođe da će se razgovori o onome što su BiH spremili stranci odvijati u vojnoj bazi Butmir što neodoljivo podsjeća na one koji su prije gotovo 15 godina vođeni u isto tako vojnoj bazi "Rajt Peterson" kod Dejtona.

Ono što ipak najviše bode oči je to da je, imajući u vidu činjenicu da su iz reda bošnjačkog naroda na sastanak pozvani lideri dvije stranke koje čine poziciju i jedna opoziciona, da će Hrvate predstavljati dvije najjače i ujedno pozicione stranke, nelogičan poziv koji je podijeljen predstavnicima koji zastupaju interese srpskog naroda.

Da stranci imaju namjeru da "smekšaju i razvodne" pregovaračku poziciju RS dokazuje činjenica da su u cijeli proces kada je o predstavnicima srpskog naroda riječ, logično uključeni najjači SNSD, zatim PDP, ali i DP, stranka Dragana Čavića, čija snaga još nije ni provjerena na izborima.

S druge strane nevjerovatno je to da nisu pozvani predstavnici druge najjače partije u Srpskoj - SDS-a, kao ni DNS-a koji ima svoje predstavnike u vlasti.

Dakle, pred BiH je još jedan eksperiment međunarodne zajednice, a sasvim je jasno da je prilikom eksperimentisanja uvijek bilo onih kojima je namijenjena uloga žrtve.

No, do kraja sedmice kada se za stolom nađu "Bajdenova osmorka" i zvaničnici SAD i Evropske unije koji će držati ključeve i od "paketa" i od sudbine BiH, biće vremena za nagađanja i odmjeravanje snaga.

Da će pregovaračima iz Republike Srpske, a posebno lideru SNSD-a Miloradu Dodiku trebati opreza i strpljenja, ne treba ni upozoravati.

Sljedeći petak će na kraju ipak dati odgovor na sve dileme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana