Saslušanja zvaničnika

Vedrana Kulaga Simić

Kancelarija za reviziju institucija BiH svake godine objavi izvještaje o poslovanju ministarstava, službi, agencija, instituta i drugih institucija u prethodnoj godini u kojima ih upozori na poteze koji nisu u skladu sa zakonima i pravilnicima.

Pojedini propusti i greške, nažalost, postali su tradicionalni jer ista slova i riječi zauzimaju ista mjesta u nalazima revizije posljednjih godina.

Netransparentno trošenje novca iz budžeta za reprezentaciju, neopravdano duge vožnje službenim vozilima čak i u vrijeme odmora, angažovanje spoljnih saradnika za sve i svašta, kao i enormni telefonski računi samo su neke od stavki na koje revizija skreće pažnju godinama.

Posebno mjesto na listi "prekršaja" zauzima i zaobilaženje odredaba Zakona o javnim nabavkama, a taj zaobilazni put lani su koristili mnogi.

Da li su to samo bile greške u koracima ili svjestan otpor prema pravilima, moglo bi da bude poznato početkom iduće sedmice kada će čelnici ili neki drugi rukovodioci onih institucija koje su bile najgore u 2014. godini stati pred članove komisije i objasniti šta se dešavalo.

Sudeći po pisanim odgovorima koje su dostavili, malo šta imaju da kažu, osim da su pripremili planove i aktivnosti kako iduće godine da budu bolji.

Odgovornost za novac potrošen mimo pravila ponovo će, kako stvari izgledaju, ostati samo pusta želja pojedinaca, ali i naroda koji na revizorske izvještaje gleda sa nevjericom.

Desetine miliona maraka, i to potrošenih, svake godine su pod lupom revizora jer redovno utvrde da su se pojedinci čak i častili po kafanama i restoranima novcem svim poreskih obveznika ove zemlje, znaju da "skoknu" i na more, ali i neke privatne poslove vjerovatno obavljaju službenim vozilima u radno vrijeme. Pa i poslije.

Revizija je jednom prilikom ocijenila da je na sceni izvjestan domino efekat i da će, sve dok neko ne bude odgovarao za netransparentno trošenje novca, slika ostati ista.

Saslušanje pred članovima Komisije za finansije i budžet u Predstavničkom domu zakazano je za utorak. Pisani odgovori su spremni, ali poprilično uopšteni i šturi.

Nadajmo se da će na riječima biti bolji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana