“Sarajevski tok”

Goran Maunaga

Izgradnja kraka ruskog gasovoda “Južni tok” koji ide kroz Republiku Srpsku je nacionalni projekat u fazi realizacije, a iako bi to moglo da postane čak i bh. projekat, zvanično Sarajevo ne da nije zainteresovano za to, nego mu je jedino stalo da minira taj koncept, iako se on nalazi u poodmakloj fazi.

Po običaju, za taj postavljeni cilj ne biraju se sredstva, zbog čega je ministar inostranih poslova Zlatko Lagumdžija i Predsjedništvu i Savjetu ministara uz naznaku “vrlo hitno” proslijedio informaciju o neophodnom potpisivanju memoranduma između BiH, Albanije, Crne Gore i Hrvatske o realizaciji projekata TAP i IAP, odnosno izgradnji gasovoda koji vodi iz Azerbejdžana.     

Posmatrajući iz vizure RS, ne čudi toliko taj superniskoklizeći start jednog Lagumdžije kojeg i “braća” Hrvati u FBiH pamte samo po zlu, nego moramo ostati zapanjeni činjenicom da jedan takav prijedlog mirno prolazi pored srpskih predstavnika u zajedničkim organima kao da oni tamo i ne postoje.

I ne samo da prolazi, nego ga srpski predstavnici prihvataju, glasaju za njega. O čemu se tu radi? Ili se većina njih, što je već godinama notorna činjenica, uopšte ne miješaju u svoj posao, ili ih mrzi da studioznije ulaze u tako težak projekat pa za njega glasaju po automatizmu, ili su kvalitetno izlobirani, dodatno plaćeni i možda, čak, ucijenjeni, kako se ni slučajno ne bi usprotivili tom sarajevskom marifetluku.

Nesumnjivo je da su Lagumdžijini “diplomatski kanali”, koje tako posebno naglašava, upravo njegova razna lobiranja uz pomoć kojih je i dobio taj memorandum, ali bar bi trebalo da, u svemu, bude bar malo parlamentaran, zaboravi na svoj ego i dozvoli, kako to nalaže procedura, da memorandum potpiše ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, a ne on, ako već do potpisivanja dođe.

Pošto još ne postoji ni konačna odluka o ulaganju u taj projekat niti se zna kada će ona biti donesena, a i kada bude veliko je pitanje učešća BiH u tome, činjenica je da je taj gasovod zvani “sarajevski tok” za sada u fazi provociranja i podmetanja Srpskoj. Neka se tako i nastavi jer smo na to odavno navikli, samo da se tom “poslu” potpuno ne priključe i srpski predstavnici u zajedničkim organima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana