Sarajevski raspad

Željka Domazet

Riječima: "Super. Napredujemo", koje je među poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta BiH izgovorio, predsjedavajući Šefik Džaferović najslikovitije pokazuje rasulo parlamentarne većine na nivou BiH.

Raspad koalicije počeo je nedugo nakon njenog formiranja, a i dok je kako-tako funkcionisala, zakoni i odluke, pa i predaja aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, bili su plod političke sile. Dok su jedni pokušavali da kako-tako sastave i održe vlast, nju su nastavili da prate klipovi koje su sami sebi postavljali u točkove. Jedino u čemu su uspijevali i vrlo brzo se dogovarali su raspodjele pozicija i izbornog kolača.

S druge strane zakoni i odluke koji su među poslanike i delegate Parlamenta BiH stizali, izazivali su raslojavanja, podjele i pucanje po šavovima na sve strane. Parlamentarna većina je formirana i razvaljivana od jedne do druge tačke dnevnog reda. Sastanci lidera koje su na početku održavali vrlo često sada su postali prošlost. Poslanički Klub SDA od početka je prolazio kroz unutrašnja previranja, koja su eskalirala i u tuče, smjene, isključenja i na kraju potpuno cijepanje i stvaranja novog kluba u Parlamentu BiH. Sve je pretvoreno u opšti haos, koji, narodski opisano, više liči na buvlju pijacu nego na parlamentarnu većinu.

I sami predstavnici parlamentarne većine već odavno konstatuju da ona ne postoji i da u isto vrijeme nema ni volje ni kapaciteta da bude stvorena nova. Ukoliko se na nivou BiH uopšte može konstatovati da je napravljen bilo kakav korak naprijed, onda je sasvim sigurno da je to učinjeno zahvaljujući djelovanju i dobroj volji pozicije iz RS i FBiH. Primjera je na pretek i kada se podvuče linija, onda je potpuno opravdano pitanje za šta će ovoj zemlji tolike zajedničke institucije kada rade i djeluju kao raštimovan klavir.

Bilo kako bilo, jasno je kao dan da će na silu sklepana parlamentarna većina tavoriti ovako do narednih opštih izbora, kada će građani ponovo odlučivati ko će ih predstavljati u vlasti, a ko treba da bude kažnjen za ono što (ni)je radio. Ovaj mandat je ako ništa drugo pouka za ubuduće da nepoštovanje izborne volje građana i stvaranje asimetrične vlasti na nivou BiH sa gubitnicima na nivou entiteta ovu zemlju može odvesti samo u turbulencije, a nikako povesti u napredak.

BiH je već odavno postala kao buvljak u kojem se samo može konstatovati: "Bravo! Napredujemo u razlazu". Zemlja u kojoj se parlamentarna većina ne može vezati ni za glavu ni za rep ne može ni očekivati bilo kakve iskorake nego svađu i previranja svake vrste.

Teslić

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana