Sarajevski mrmoti

Žarko Marković

Bošnjački politički faktor i njegova produžena ruka, Ustavni sud BiH, očigledno se ponašaju kao da su akteri čuvenog filma “Dan mrmota” u kojem se glavnom junaku stalno ponavlja jedan te isti dan, da bi on tek nakon nekoliko sedmica shvatio da mu se to dešava i da bi konačno shvatio da u svom životu nešto mora da promijeni.

Nakon što su prije tri i po godine i prve odluke Ustavnog suda kojom je Srpskoj osporeno pravo da 9. januar slavi kao Dan Republike, dobili efikasan odgovor kojim je i odluka ispoštovana, a Sveti Stefan ostao republički praznik, bošnjački politički prvaci su odlučili da sav posao urade ponovo, a potpuno je jasno da će i ovaj put odgovor službene Banjaluke biti istovjetan.

I tako možemo da se nadgornjavamo do sudnjeg dana.

Odluka iz novembra 2015. kao kec na deset došla je svima koji se, deklarativno ili suštinski, zalažu za jedinstvo srpskog političkog faktora u BiH jer su tada sve vodeće političke partije, u momentu kada je podjela na izdajnike i lopove bila u punoj snazi, konačno uspjele da sjednu za isti sto i definišu jedinstven odgovor. I ne samo to, tadašnja odluka Ustavnog suda po apelaciji Bakira Izetbegovića ujedinila je i narod i, što je ovdje najbitnije, probudila tradicionalni srpski inat, pa je prva sljedeća proslava Dana Republike bila grandioznija nego ikada. A onda i svaka sljedeća.

U Sarajevu ne mogu ili ne žele da shvate da ako Srbima dirnete u bitne datume, grobove, žrtve, rat i istoriju, oni na momenat sve unutrašnje razmirice, loš životni standard, podjele na ovakve i onakve, ostavljaju po strani i jednim glasom se okreću prema onome ko je udario na ono što smatraju svetinjama. Takav diskurs nije nikakva novost, vidljiv je golim okom, pa u Sarajevu ili su ćoravi, ili im je takav pristup jednostavno usađen u politički i građanski habitus.

I nije takav odnos snaga vidljiv samo kada je u pitanju osporavanje Dana Republike. U bukvalno svakoj raspravi koja se tiče početka rata, ratnih zbivanja, Haškog suda i gotovo svakog drugog političkog pitanja, početno djelovanje iz Sarajeva na srpskoj strani budi inat koji se ogleda ili u konkretnim službenim reakcijama, kao što je poslije prve odluke Ustavnog suda BiH bilo donošenje Zakona o Danu Republike ili u javnim nastupima kao prije nekoliko dana kada su studenti iz Istočnog Sarajeva “zgrozili” sarajevsku čaršiju stavovima o Radovanu Karadžiću i studentskom domu koji nosi njegovo ime.

Ogroman dio stavova koje forsiraju javne ličnosti iz Republike Srpske nije ništa drugo nego posljedica agresivne kampanje onih koji su najodgovorniji za ovu zemlju - Bošnjaka. Čak i ako naizgled određene konstrukcije liče na pretjerivanje ili nisu dovoljno utemeljene, one su ništavne u poređenju sa osnovnom tezom koja se plasira sa Baščaršije u kojoj je jedini fakt da su za sav belaj u BiH krivi samo i isključivo Srbi, da su samo oni zločinci, da su samo oni ekstremisti, da je Srpska genocidna i slično, dok su svi drugi bili samo bezazleni branioci Bosne sa “heklerom” i u tenama koji, eto, nisu imali kud, pa su uzeli pušku u ruke.

A to sa istinom, naravno, nema nikakve veze.

I stoga je odgovor iz Srpske i ovaj put predvidiv. Imaćemo ili novi referendum, ili novi zakon o Danu Republike. A možda i oboje.

I tako u nedogled. Sve dok sarajevski mrmoti ne provale da im se isti dan ponavlja možda i zato da bi shvatili da bez poštovanja Republike nema ni BiH.

Glavni junak “Dana mrmota” je to shvatio. I živio srećan do kraja života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana