Sarajevski kazamati

Goran Maunaga
Sarajevski kazamati

U slučajevima podizanja optužnica i hapšenja osumnjičenih za ratne zločine počinjene nad Srbima tokom rata u BiH, indikativne su dvije bitne stvari: prva, da je podizanje tih optužnica u posljednje vrijeme i ubrzano i umnogostručeno, i druga, da predstavnici srpskih udruženja ratnih stradalnika smatraju da se radi o predstavi, jer u svim tim slučajevima nema hapšenja najodgovornijih za počinjene zločine, kako onih nižerangiranih, tako ni onih politički odgovornih.

Istina je da je u posljednjih nekoliko mjeseci Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu u "predmetu Konjic", da je u "slučaju Atif Dudaković i drugi" izuzeta dokumentacija iz bivše kasarne u Bihaću, da je dotaknut i "slučaj Dobrovoljačka" kad je pretresen stan osumnjičenog Zaima Backovića. A sada je, evo, uhapšeno osam osumnjičenih za zločine počinjene nad Srbima i Hrvatima u logorima u Tarčinu i Pazariću među kojima je najpoznatiji bio logor "Silos".

Ali istina je i da te optužnice i hapšenja izgledaju, najblaže rečeno, zbrzano, kao da se to radi po nekoj naredbi o skidanju anateme sa bošnjačkog rukovodstva koje je, nesumnjivo, u ratu okrvavilo ruke, ali za šta do danas, i pored neoborivih dokaza, uglavnom nema zvanične potvrde, odnosno nema optužnica ni hapšenja.

Mora se priznati da u javnosti samo pominjanje predmeta "Tuzlanska kolona", "Dobrovoljačka", "Dudaković", "Sarajevski logori", "Kazani", "Silos", "Zločini u Hercegovini" izaziva veliku pažnju, tako da se čini da se ta javnost zadovolji čak i minimalnim radom na tim slučajevima.

A činjenica je da je u posljednje vrijeme veliku medijsku pažnju privuklo upravo to što je Tužilaštvo BiH samo načelo rad na tim slučajevima, odnosno to što ih je spomenulo, ali je zaista malo suštinski urađeno. To je, naravno, izostalo.

Za pohvalu je to što bar izgleda da se zamjenik glavnog tužioca BiH Vesna Budimir trudi da održi nedavno dato obećanje da će Tužilaštvo BiH intenzivirati rad na najpoznatijim slučajevima ratnih zločina počinjenih nad Srbima, ali je i činjenica da se, i kad dođe do hapšenja, zaobilaze "kapitalci" i, čini se, oni koji su za zločine najodgovorniji.

Govori to i jučerašnji primjer hapšenja osmorice osumnjičenih za zločine počinjene nad Srbima i Hrvatima. Logoraši se slažu u jednome: među njima nema najodgovornijih za zločine.

A eventualnog hapšenja za izvršeno etničko čišćenje u Tarčinu i Pazariću, gdje Srbi više ne postoje, nema ni u naznakama. Dakle, sve su prilike da će se Srbi u ovakvoj BiH, i s ovakvim nazoviprocesuiranjem ratnih zločina, još dobro načekati i prava i pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana