Sarajevski “intelektualizam”

Željka Domazet

Da se u BiH mogu izreći bilo kakve tvrdnje bez ikakvih konsekvenci, najbolje potvrđuju one koje su izrekli bošnjački intelektualci Senadin Lavić i Suad Kurtćehajić.

Bez imalo ustezanja, obzira i odgovornosti prema izgovorenoj riječi rekoše da je “Milorad Dodik Hitler”, da je “Republika Srpska genocidna tvorevina”, da Dodik radi “na razgradnji BiH”, da je Dodik isto što i Milošević, da hoće Republiku Srpsku da pripoji Srbiji, da se ne reaguje iz bošnjačkog intelektualnog i političkog korpusa, te da se “može tražiti da se pravnim putem poništi Republika Srpska”.

Bilo je prozivki i visokog predstavnika i njegove ćutnje, a izrečeno je još kojekakvih nebuloznih tvrdnji koje ljudi koji drže do intelektualnog imena i akademske kulture ni u kom slučaju ne bi smjeli sebi da dopuste.

Ako se ima u vidu činjenica da ovaj “intelektualni dvojac” ovakvim stavovima truje mladost sarajevskog Pravnog fakulteta i na ovakvim “temeljima znanja i nauke” odgaja generacije, onda je nedvosmisleno ovakvo intelektualno trovanje najbolji put za razgradnju BiH i njeno uništenje. Očigledno je da u takvoj BiH nema mjesta za one koji drugačije misle, kao ni za one koji BiH vide drugačije od države koja je samo po mjeri jednog naroda. 

Daleko od “intelektualnog dvojca” nije ni trenutni vođa kolektivnog šefa države Bakir Izetbegović, koji je potpuno izgubivši kompas i vezu sa realnošću, počeo da od etnički najočišćenijeg grada pravi fatamorganu multietničkog.

Tako su “intelektualci” orkestrirano sa Izetbegovićem mlađim, počeli da oživljavaju politiku Alije Izetbegovića, koja nas je i dovela tu gdje smo i čije repove sa ponosom nose navedeni.

Ako se BiH bude gradila po intelektualnoj mjeri Lavića i Kurtćehajića i politički oblikovala po mjeri Bakira Izetbegovića neće dugo potrajati. Utonuće u intelektualni mrak i političko jednoumlje koje nikome dobra nisu donijeli, a nove generacije biće zatrovane gorčinom koju 20 godina bespoštedno sarajevska čaršija sipa po cijeloj zemlji.

Gorčinom koja će na kraju pojesti njih same.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana