Sarajevski buvljak

Vedrana Kulaga Simić

Da li je to do cijena ili do kvaliteta robe koja se nazire na rafama, teško je procijeniti, ali je zato kristalno jasno da na sceni imamo institucije pretvorene u buvljake i u kojima se kupci i prodavci cjenkaju za marku, dvije ili više umjesto da sjede, misle i računaju kako da ovu zemlju izvuku iz krize

Institucije na nivou BiH su, na hiljadu i jednom primjeru, do sada pokazale koliki su potrošači, kakvi su njihovi radnici, i to oni koji na kraju mjeseca broje nule na platnim listama, ali rijetko se moglo vidjeti da se preko noći neke od institucija BiH pretvaraju u "buvljake" na kojima se radnici cjenkaju za koju krpicu.

Iako se takve slike rijetko gledaju, oni koji su proteklih dana kročili u zgradu institucija BiH gdje je smješten, ni manje ni više, nego Savjet ministara BiH, imali su priliku da vide rafe sa majicama, džemperima, jaknama, pa i cipelama.

Ono što je najzanimljivije, roba se u ovom butiku prodaje na rate, vjerovatno zbog teške ekonomske situacije i skromnih materijalnih uslova zaposlenih u institucijama BiH.

Da se razumijemo, ipak je danas teško sa primanjima koja se prosječno kreću od dvije pa do četiri i više hiljada maraka istog trena iskeširati, na primjer, 120 KM za duksericu ili 100 maraka za pantalone. Naročito ako se uzmu u obzir i brojne naknade koje ne ulaze u prethodno navedena mjesečna primanja.

Ko je i kako odobrio da se određena "kvadratura" zgrade u kojoj su smještene institucije pretvori u buvljak i da se još jednom pokaže da se od zajedničkih institucija može očekivati sve osim onog čemu su namijenjene, ostaje da se vidi.

A ostaje da se vidi kakav će biti i završni račun ministarskog i administrativnog butika jer, barem kako navode oni koji su u direktnom kontaktu sa potencijalnim kupcima, prodaja i ne ide baš glatko, bez obzira na mogućnost plaćanja na rate.

Da li je to do cijena ili do kvaliteta robe koja se nazire na rafama, teško je procijeniti, ali je zato kristalno jasno da na sceni imamo institucije pretvorene u buvljake i u kojima se kupci i prodavci cjenkaju za marku, dvije ili više umjesto da sjede, misle i računaju kako da ovu zemlju izvuku iz krize.

A u šoping poslije radnog vremena, molim!

Bilo kako bilo, sada se samo može komentarisati ko je, kako i putem kojih veza otvorio butik, kome se svidjela majica, a kome pantalone. Kome je duks bio skup i na rate, a ko je "iskeširao" jaknu.

Kako je krenulo, mogli bismo uskoro da dobijemo još jednu "instituciju" na nivou BiH, i to jedan "institucionalni butik"pa ko voli, nek izvoli.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana