Sarajevske tužbe

Vedrana Kulaga
Sarajevske tužbe

Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" ponovo je, ničim izazvana, saopštila javnosti svoja zapažanja, želje i potajna nadanja za koja nema utemeljenja ni po jednom osnovu.

Godinama poslije rata, godinama poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, sarajevski intelektualci ne mogu da prihvate dvije realnosti, koje je već odavno prihvatio svaki zdrav razum. Jedna od njih jeste da postoji Republika Srpska, a druga je da srpski narod nije genocidan. Nevjerovatno je da se ljudi, koji sebe nazivaju intelektualcima, godinama vrte u slijepoj ulici iz koje izgleda ne znaju ili ne žele da izađu, pa nas gotovo svake sedmice nečim iznenade.

Najnovija ideja koju su najavili jeste da bi BiH trebalo da obnovi tužbu protiv Srbije i Crne Gore za počinjeni genocid.

Predsjednik Asocijacije Sulejman Redžić pojašnjava da je "pokretanje tužbe i očekivana pravedna presuda preduslov za stabilnost i trajni mir u regionu", da "obnova tužbe ne znači tužbu protiv bilo kojeg naroda" i da je to "tužba protiv jednog režima koji je nanio ogromne probleme i uzrokovao ono što je označeno kao genocid".

Ako se u obzir uzme samo nekoliko činjenica, jasno je da Redžićevo objašnjenja "ne pije vode". Kao prvo, o odgovornosti Srbije i Crne Gore je svoju riječ i stav prije nekoliko godina dao Međunarodni sud pravde kada je saopštio da ove dvije države ne snose odgovornost za ono za šta ih je tužila BiH. Kao drugo, kako tužiti režim koji više ne postoji? Kao treće, ko je onda kriv za zločine nad Srbima u BiH? Kao četvrto, zašto se zanemaruje činjenica da su RS, Srbija i Srbi ispunili svoje obaveze kada je riječ o osumnjičenima za ratne zločine? Ako je suditi po najavama, sarajevski intelektualci ne haju mnogo za to.

Dovoljno o cijeloj inicijativi govori i naziv sesije "Obnova tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore - moralni osnov". Pa zar za obnovu bilo koje tužbe, pa i te, prvenstveno nisu potrebni pravni osnov i dokazi? A ni novi, ni stari dokazi koji dokazuju da su Republika Srpska, Srbija i Srbi genocidni - ne postoje, ma koliko to neko želio.

Nadajmo se samo da ovo nije samo jedan u nizu pokušaja pojedinih struktura u BiH da, zarad ko zna čega, svojim neosnovanim djelovanjem naruše u posljednje vrijeme poboljšane odnose između zemalja u regionu i ispišu onakvu istoriju kakva njima odgovara, a koja je daleko od istine i stvarnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana