Sarajevske priče u prazno

Vedrana Kulaga
Sarajevske priče u prazno

U Sarajevu ni juče, osim magle, ništa novo!

Šestorica lidera parlamentarnih stranaka u BiH ponovo su se našli za pregovaračkim stolom, a zatim, po već ustaljenom običaju, ustali i rastali se bez ikakvog dogovora o raspodjeli ministarskih mjesta u novom Savjetu ministara BiH.

Od opštih izbora u BiH prošlo je više od 12 mjeseci, a zemlja još, zahvaljujući ucjenama i neracionalnim zahtjevima pojedinih učesnika u pregovorima, čeka da se priključi ostatku regiona i aktuelne ministre pošalje u zasluženu "ministarsku" penziju.

Razgovori lidera šest vodećih stranaka, koje je juče u zgradi Parlamentarne skupštine BiH okupio predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić, još jednom su pokazali da zacementirani stavovi stranaka iz Federacije, koje iz šaka ne puštaju prevelik dio kolača koji su prigrabili, više ne vodi nigdje.

Ako je juče išta došlo "na vrh glave" svima koji mjesecima prate "pregovore" šestorke, onda je to inat, kobajagi razumnog Zlatka Lagumdžije, uz nesebičnu pomoć platformaša i stranaca.

Ne zaboravimo pomenuti da je ove godine sve pošlo po zlu onda kada se visoki predstavnik latio hartije i mastila i u Federaciji BiH zapečatio formiranje vlasti na način koji se nekada, očigledno davno, predavno, zvao državni udar.

Lideri SNSD-a i SDS-a Milorad Dodik i Mladen Bosić ponovo su juče u Sarajevu pokazali spremnost i fleksibilnost, što je dušebrižni Lagumdžija decidno pomenuo, ali su ponovo na loptu stali oni koji je u svojim nogama drže već mjesecima.

Tvrdoglavost stranaka iz FBiH i suprotstavljenost stavova još su jednom prepriječili put boljoj budućnosti zemlje, a do kada će kao balvani na putu ostati da tu i stoje, teško se može predvidjeti.

Mnogi se pitaju da li su pojedinci iz ove političke priče imalo svjesni svojih postupaka, štete koju nanose BiH i njenim građanima, "stopovima" koje postavljaju na svakom metru duž cijelog puta što se zove BiH.

Četvrti liderski sastanak ostaće upamćen kao još jedan u nizu, samo jedan neuspjeli pokušaj dogovora, a novi mozaik Savjeta ministara, čini se, neće još dugo biti sastavljen i predstavljen javnosti.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana