Sarajevske opstrukcije

Vedrana Kulaga
Sarajevske opstrukcije

U Sarajevu ništa novo. I tako već mjesecima. Proces formiranja vlasti u FBiH nikako da se pomjeri sa mrtve tačke, i to od oktobra prošle godine.

Iako su izbori u BiH odavno završeni, rezultati objavljeni i potvrđeni, ništa se ne dešava. Mada bi sve moglo biti stotinu puta završeno da nije SDP-a BiH.

Svaki dan, sve glasnije odzvanja krajnji rok za formiranje vlasti, i stiže do sve većeg broja stranih diplomata koji polako okreću glavu od BiH.

I iz nje odlaze zbunjenije nego što su došli. Ministri inostranih poslova Slovenije i Bugarske Samuel Žbogar i Nikolaj Mladenov, koji su juče bili spremni da saslušaju ono što im lideri stanaka u BiH imaju reći, vjerovatno su se pokajali što su u Sarajevo uopšte i došli. Dočekalo ih je višeglasje koje nema premca.

I povrh toga jezik ulice i uvrede pojedinih lidera - lidera SDP-a.

Od samog početka, SDP - stranka okarakterisana kao rušilački faktor u BiH, još nema premca kada je riječ o blokiranju formiranja vlasti i vođenju politike unitarizacije BiH i majorizacije jednog od konstitutivnih naroda u BiH - Hrvata.

Svaki drugi-treći dan sastanci se završavaju bez dogovora. Iznova se u krug vrte iste parole.

Zašto? Zato što je tu SDP koja ne pristaje na kompromise, koja je zaboravila da BiH treba da se zasniva na principu rotacije i da samo kao takva može sačuvati mir.

Zaboravila je SDP i na sve one koji su na oktobarskim izborima glasali za ovu stranku i Zlatka Lagumdžiju. Ne brine SDP uopšte kako žive stanovnici BiH, oni koji su ih izabrali na izborima i na osnovu kojih oni tvrde da su apsolutni pobjednici. Ne brine ih kako funkcioniše ekonomija, koja će za dvadeset dana biti pod novim pritiskom ako se uskoro ne usvoji budžet. Koji ponovo zavisi od dobre volje Lagumdžije i pristalica mu.

SDP i dalje nije briga kako će se rješavati situacija u BiH. Jer da jeste, do sada bi već pristali na kompromis, ne bi im bila bitna samo fotelja i uradili bi nešto da se čitava agonija u BiH završi.

Građani BiH umorni su već od mnogo puta pomenute rečenice: "Dogovorili smo se da ćemo se dogovoriti". Dajte nam nešto novo!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana