Sarajevske ikebane

Željka Dobrić
Sarajevske ikebane

Otrgnite se iz zagrljaja sarajevske čaršije, prestanite da izigravate ikebanu i da tražite nesuvisla opravdanja za neprocesuiranje ratnih zločina počinjenih nad Srbima u proteklom građanskom ratu u BiH. Napisao je to rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske Staša Košarac u otvorenom pismu upućenom glavnom tužiocu BiH Miloradu Barašinu. I bio je upravu.

Barašin već godinama zatvara oči i začeplja uši pred zahtjevima iz Republike Srpske da se konačno riješi bar jedan predmet u vezi sa stradanjima Srba. Dostavljene su mu hiljade dokaza, izjava i obiman video-materijal za te slučajeve, a Barašin vješto manipuliše i izbjegava da radi svoj posao. Umjesto kazne za nerad Barašin od sarajevskih poslodavaca dobija nagradu u vidu još jednog mandata glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Šta reći za čovjeka koji godinu razmatra prigovor na obustavljanje istrage u vezi sa stradanjem vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni? Onima kojima je Barašin odgovoran upravo takav i treba - jednostran, do bezobrazluka ironičan i izuzetno poslušan.

Nažalost, nije Barašin jedina srpska ikebana u sarajevskim institucijama. Košarac je glavnom tužiocu BiH poručio da će ga prijaviti Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH na čijem je čelu Milorad Novković. A Novković, koji je takođe na funkciji već drugi mandat, na pitanje o neprocesuiranju počinilaca zločina nad Srbima vrijeđa čovjeku inteligenciju odgovorom da je problem u nedostatku kancelarija!

Tu je i član Kolegijuma direktora Instituta za traženje nestalih BiH Milan Bogdanić, poslušniji od najposlušnijeg, slijep za manipulacije srpskim žrtvama i zloupotrebe, ucijenjen, ali i uporan da očuva svoju fotelju, jer takvu će teško ponovo da dobije.

Dok se ti "srpski predstavnici" bore za istinu o proteklom ratu i ravnopravnost procesuiranje zločinaca, koje je ključni uslov za pomirenje, zbog njihovih sitnih interesa odvija se jednostrano, čime se učvršćuje slika koju Sarajevo godinama potencira da su samo Srbi zločinci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana