Sarajevska „istorija”

Vedrana Kulaga Simić

Posljednji rat promijenio je brojne stvari na području današnje BiH. Neke su dobile nove dimenzije, a druge izbrisane sa životne pozornice kao da ih tu nikada nije ni bilo.

Iako su se od kobnih devedesetih godina navršile gotovo tri decenije, ni danas još nije sve  kako bi trebalo da bude jer se  često vrtimo u krug koji ne donosi ništa dobro već samo podgrijava strašne duhove prošlosti.

Istorija Balkana je, generalno, prožeta krvavim godinama koje su upisane crnim slovima na stranama istorije, ali i koje su izrodile narodne heroje koji su stali u odbranu pravih vrijednosti u vremenu u kojem su živjeli.

Po velikom broju njih su, u znak sjećanja na iskazanu hrabrost i zahvalnost za djela koja su učinili, nazvane ulice širom BiH. Takvih ulica je bilo i u Sarajevu, ali je dobar dio, jednostavno, nestao preko noći.

Desetine sarajevskih ulica u proteklim godinama je preimenovano. Table sa starim nazivima, na kojima su bila napisana imena i prezimena heroja i odvažnih brigada, završile su na smetljištima u pokušaju da se stvori neka nova istorija, a stari dani zauvijek izbrišu sa ulica grada iz kojeg se svako malo može čuti da je to jedan urban, evropski grad i da su u njemu vrata otvorena svima. Samo zašto su, za neke otvorena, samo izlazna.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH zatražio je od kantonalne i gradske vlasti u Sarajevu da ulice u tom dijelu BiH dobiju ponovo table na kojima će pisati imena narodnih heroja, među kojima su i neki koji su odigrali glavne uloge četrdesetih godina prošlog vijeka kada su ustali protiv fašizma koji je gazio sve pred sobom.

Predstavnici Odbora su zatražili da se heroji, među kojima je i Vojislav Kecmanović Đedo vrate na sarajevske ulice jer su dio istorije. Tu su još i Vaso Miskin, Marija Bursać, Moša Pijade i brojni drugi koji su nekada imali svoje ulice u Sarajevu, a sada ih više nemaju.

Kao da u proteklim godinama nisu “nikle” brojne nove ulice koje su mogle da budu nazvane po onima koji su sa tabli izgurali narodne heroje. Umjesto toga dogodile su se čudne stvari - ulica narodnog heroja Fuada Midžića je preimenovana u ulicu Mustafe Busuladžića koji je osuđeni fašista i koji je bio odgovoran za ubistva hiljade Srba i Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

Iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH su zatražili da na ulicama u sarajevskim opštinama svoja mjesta ponovo dobiju čuveni pjesnici i umjetnici kao što su čika Jova Zmaj, Branko Radičević i Stevan Mokranjac koji su, takođe, izbrisani sa mape ulica tog grada.

Rat je, kao što je i rečeno, promijenio mnogo toga, ali i neke stvari koje su se i koje se još dešavaju pokazuju da to zlo još nije u potpunosti nestalo.

To nije dobro ni za koga, a posebno za ovu i ovakvu BiH koja ne uspijeva da pronađe zelenu granu jer, između ostalog, gazi po nekima koji su donosili mir i slobodu, a uzdiže neke zbog kojih je krv tekla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana