Sarajevska diplomatija

Goran Maunaga
Sarajevska diplomatija

Depeša koju je među hiljadama drugih dokumenata objavio sajt "Vikiliks", a koju je potpisao bivši američki ambasador u BiH Čarls Ingliš, ističe se i razlikuje od većine ostalih po tome što više govori o pošiljaocu nego o onima na koje se odnosi njegovo obavještenje Stejt departmentu.

Šta iz Inglišove depeše, osim toga da je ona sve prije nego diplomatska i da predstavlja davno iščitanu poruku jednog političara, možemo da konstatujemo?

Dakle, možemo da zaključimo to da se Ingliš nije ponašao kao diplomata, nego se svrstao na jednu stranu, štiteći njene interese. On je zapravo pokazao da je bio izvršilac koji je iz Sarajeva slao nepojmljivo paušalne i neprovjerene informacije o pojedinim zvaničnicima.

Ingliš se nije ni potrudio da sasluša i drugu stranu, iako u depeši upućenoj u Vašington iznosi teške optužbe na račun pojedinih političara i vjerskih vođa.

Naime, nepogrešivo je vidljivo da je Ingliš sadržaj depeše odaslane iz Sarajeva sačinio na osnovu izvještaja plasiranih u emisiji Federalne televizije "60 minuta", dnevnog lista "Oslobođenje" i nedjeljnika "Dani". Kao i ti mediji i Ingliš je radio samo u interesu jedne strane, čije je mišljenje jedino i uvažavao. Radio je, očigledno, površno i lobistički, zanemarujući objektivnost, istinu i diplomatiju.

Poslije objavljivanja Inglišove depeše jedino je ostalo nejasno, da li su pomenuti mediji izvještavali po nalogu američke ambasade ili su, pak, američke diplomate u Sarajevu svoj posao obavljale po smjernicama ovih medija.

"Vikiliks" to ne može da nam pokaže, a sigurno je da o tome neće progovoriti ni Ingliš, koji je očigledno odstupio od šablona koji su koristile američke diplomate širom svijeta u izvještavanju svojih šefova u Stejt departmentu. Jer dok su se druge depeše odnosile na detalje razgovora vođenih sa lokalnim političarima u zemljama u kojima su ambasadori službovali i u kojima su iznesene njihove ocjene o najvažnijim pitanjima, Inglišov dopis se čini ostrašćenim raportom dijela sarajevske medijske i političke scene.

Za to vrijeme depeše koje su u Stejt department stigle iz Beograda govore o vrlo konkretnim planovima za hapšenje Ratka Mladića. Otkriveno je da je Vladi Srbije dostavljen plan u 11 tačaka za hapšenje tog haškog bjegunca.

Ako bi Inglišov i predsjednik SAD Barak Obama nastavio, ovako kako je počeo, da se izvinjava državama zbog frapantnih saznanja iz objavljenih dokumenata, svakako bi uskoro na red trebalo da dođu i prozvani iz BiH, koji su iskritikovani po tuđim notama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana