Sarajevo - nekad i sad

Željka Domazet

Slobodan, koji je onako zanesen u muziku i umjetnost vjerovao Sarajevu i bio siguran da mu se ništa neće desiti u gradu kojem je darovao najljepše note i govorio svojoj porodici kako tu, eto, ratuju neke budale i danas, dvije decenije kasnije ne nalazi smiraj. Ubijen je samo zato da bi se drugi zaplašili i samo zato što je Srbin

Ne znamo kako bi danas zvučala majstorska gitara Slobodana Samardžića u Sarajevu i njegova pjesma "Moj brat", koju je svojevremeno izvodio u duetu sa Narcisom Vučinom.

Ne znamo da li još u Sarajevu ima onih koji se sjećaju popularne televizijske emisije "Na ti", čiji su zaštitni znak bili Samardžić i Vučina, u kojoj su izvođene pjesme po tekstovima pokojnog Duška Trifunovića.

Ne znamo da li današnje Sarajevo zna šta je ovom gradu značio i šta mu je dao Slobodan Samardžić, ali je činjenica da u bijelom svijetu ima onih koji se dobro sjećaju ova tri vrhunska umjetnika, dok je još Sarajevo bilo metropola muzike, razumijevanja i stvaralaštva.

Slobodan, koji je onako zanesen u muziku i umjetnost vjerovao Sarajevu i bio siguran da mu se ništa neće desiti u gradu kojem je darovao najljepše note i govorio svojoj porodici kako tu, eto, ratuju neke budale i danas, dvije decenije poslije, ne nalazi smiraj. Ubijen samo zato da bi se drugi zaplašili i samo zato što je Srbin, zakopan je na stratište iz kojeg mu još kosti nisu izvađene. Da je ondašnje Sarajevo htjelo da se "očisti" od Slobodana i njemu sličnih govori i podatak da su i tijelo i dosije o njegovom ubistvu, koji je uredno sačinjen, nestali.

Nestali su ne slučajno, jer Slobodan nije bio bilo ko i baš zbog činjenice da je bio poznat, sve pravosudne institucije i u ondašnjoj ratnoj BiH morale bi se detaljnije pozabaviti njegovim ubistvom.

Činjenica da su sem uglednih Sarajlija Slobodana poznavali i Amor Mašović i Dragan Bulajić, te da i njima nisu nepoznate činjenice o njegovom ubistvu i podaci sa uviđaja policije, nije ništa drugo do jasan dokaz da se u ovoj, na sve moguće načine posrnuloj zemlji, i na tragediji debelo zarađivalo. Dok su porodice decenijama tragale za kostima ubijenih Sarajlija oni koji su vični nemoralu na toj su muci gradili vile.

Ako Sarajevo danas ne bude smoglo snage da se suoči sa ratnim zločinima i svim onim što je tokom rata učinilo Slobodanu i njemu sličnim, onda je zasigurno da ni ovom gradu, a ni cijeloj zemlji budućnosti nema.

Sigurno je da će postati zemlja u kojoj se više neće moći zapjevati pjesma "Moj brat" i zemlja u kojoj više neće biti emisija poput one "Na ti". Ostaće zemlja u kojoj će dosijei nestajati, sudovi po predmetima skupljati prašinu, bezakonje carovati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana