Saradnja

Vanja Štrbac
Saradnja

Tužilaštvo BiH uporno odbija da sarađuje sa tužilaštvom Srbije, kada je riječ o rješavanju slučajeva ratnog zločina i na to upozoravaju mnogi.

U čemu je problem ne zna se tačno, ali činjenica je da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije ima saradnju sa svim tužilaštvima u regionu, osim sa Tužilaštvom BiH. Potvrdio je to i tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević.

Poražavajuća je istina za BiH da osim odlične saradnje sa Skopljem, Podgoricom i Zagrebom, ovo srpsko tužilaštvo dobro sarađuje čak i sa EULEX-om na Kosovu, dok se sa Tužilaštvom BiH i njegovim predstavnicima, čini se, nemoguće dogovoriti.

Još jednom, po ko zna koji put po redu, BiH šalje veoma ružnu sliku okruženju. Jer, na primjer, između Beograda i Zagreba razmijenjeno je 39 predmeta i to pretežno onih koje je Zagreb ustupio Beogradu, a u kojima je donesen veliki broj osuđujućih presuda, gdje su uglavnom izricane maksimalne kazne.

Uprkos upornim pokušajima Tužilaštva za ratne zločine Srbije da sa BiH potpiše memorandum o saradnji, odnosno sporazum o ustupanju dokaza kakav ima sa svim državama u regionu, Tužilaštvo BiH sa Miloradom Barašinom na čelu to još upornije odbija, tako da se do danas nije otišlo dalje od platforme usvojene prošle godine.

Zar ne bi bilo sasvim logično da se recimo "slučaj Dobrovoljačka" rješava jedinstveno, uz korektnu saradnju tužilaštava u BiH i Srbiji?

Da, bilo bi to, kako logično tako i poželjno, ali kod nas, po nekom nepisanom pravilu, uvijek sve ide težim putem, pa tako "slučaj Dobrovoljačka" svoje rješenje čeka u Sarajevu, ali i u Beogradu, jer i u jednom i u drugom gradu paralelno teku istrage jednog te istog slučaja.

A koliko je Tužilaštvo BiH učinilo da se taj i slični slučajevi riješe, svima je dobro poznato.

I, umjesto da BiH grabi krupnim koracima razvoja naprijed, ona već predugo stagnira, dok krivci za ovakvu situaciju ne čine ništa da je promijene.

A oni koji najviše ispaštaju u toj cijeloj priči su stanovnici, koji u takvim situacijama ne mogu da učine ništa, osim da se nadaju da će jednom neko bolje vrijeme dovesti i bolje ljude, koji će iznad svega stavljati korist stanovnika i države, pa tek onda ličnu satisfakciju i novčanu korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana