Saradnja

Vedrana Kulaga Simić

Najvažniji zvaničnici Srpske, Srbije i BiH poslali su juče iz Srebrenice poruku za bolju budućnost, saradnju i razvoj koji je regionu i te kako potreban, kao i toj nerazvijenoj opštini.

Balkanske zemlje moraju da sarađuju i da pomažu jedna drugoj da lakše izađu iz problema čiji se korijeni vuku iz ranih devedesetih godina - teških godina za sve narode, prije svega u ovoj zemlji, jer su mnogi u tim mjesecima ostali bez onih za koje su do tada živjeli i borili se da uspiju u životu.

Dvije decenije su prošle o rata, a odnosi između zemalja dovedeni u normalnije okvire zarad mlađih generacija i onih koje tek treba da naprave svoje prve korake.

Takvi odnosi i potezi doveli su do investiciono-razvojnog skupa koji je u Srebrenici spojio ljude koji u svojim rukama drže većinu konaca za razvoj ne samo te opštine već i Srbije i BiH, a otvorena su i vrata onima kojima mogu da na ovo područje privuku investitore, strane i domaće.

U Srebrenicu su tokom proteklih godina uložena značajna sredstva, i iz zemlje i inostranstva, ali je za snažniji oporavak očigledno potrebna dodatna pomoć. Tu ruku pružiće im ponovo Vlada Srpske, ali i Srbija koja je najavila da će im iz svoje kase dati čak deset miliona KM da bi stali na noge. Tim koracima nastaviće i vlast Srpske koja je do sada izdvojila desetine miliona za razvoj opštine u kojoj treba još dosta toga pokrenuti sa mrtve tačke.

Nadajmo se da će novac koji će im "leći" na račune idućih dana biti iskorišćen na najbolji mogući način, a ne otići ko zna kojim putevima, kao što je, nažalost, ranijih godina bio slučaj. Nadajmo se da će od pomoći i investicija koje će im stići najviše koristi, prije svih, imati stanovnici jer je njima to najpotrebnije. Za malverzacije ne smije da bude mjesta, jer se Srebrenica mora razvijati da bi stanovnici ove opštine koji su mnogo propatili konačno vidjeli svjetlo na kraju tunela.

Potencijali kojima raspolaže ta opština moraju biti maksimalno iskorišćeni s ciljem podizanja privrede i svega onoga šta može da odgovori stanovnike od odlaska u druge dijelove BiH ili čak izvan njenih granica.

Takvu i sličnu pomoć trebaju i druge sredine u BiH dok još nije kasno i dok u njima ima spremnih i sposobnih da ideje i pomoć sprovedu u djela. Put ka tome uvijek vodi kroz saradnju i zajedničko zalaganje, bez podmetanja nogu i incidenata.

Svi treba da gledamo u budućnost iako će o prošlosti svako imati svoj stav i sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana