Saradnici za sve i svašta

Vedrana Kulaga Simić

Zdravstveni karton institucija na nivou BiH ispunjen je skoro do kraja. Jedna u nizu njihovih boljki, čije liječenje odbijaju, jesu ugovori o djelu koje zaključuju sa raznim saradnicima sa strane iako u svojim redovima imaju ljude u čijem opisu posla je baš ono za šta traže pomoć sa strane.

Po starom, dobrom običaju nadležni u tim institucijama nastavili su i ove godine da sa raznim saradnicama potpisuje nove ili produžuju stare ugovore o djelu, a to zadovoljstvo je poreske obveznike u BiH za samo tri mjeseca ove godine koštalo više od 8,7 miliona KM, što je za oko 1,1 milion maraka više u odnosu na prvi kvartal 2013. godine.

Izvještaj o izvršenju budžeta institucija na nivou BiH za tri mjeseca ove godine pokazao je da su mnoge od njih morale da daju  i po nekoliko desetina hiljada maraka da bi "pokrile" izdatke zbog angažovanja saradnika za obavljanje pojedinih poslova.

O ugovorima o djelu se priča godinama, ali osim prazne priče nije viđeno ništa novo. Već i sama priča postaje pomalo zamorna, a greške se ponavljaju na isti način.

Nema jedinstvenih pravila ni procedura u pogledu angažmana putem ugovora, ni visine naknade i trajanja ugovora, ali što je najgore od svega - nema ni realnih procjena koliko je zapravo ljudi, odnosno spoljnih saradnika potrebno, a novac se troši bez realnih potreba.

Nema ni efekata onoga što su uradili. Samo ima manje novca u budžetu svake godine jer na ruke spoljnih saradnika odlazi na godišnjem nivou i do nekoliko desetina miliona maraka.

Za to ne mare nadležni iako godinama na njihovu adresu stižu apeli da prekinu tu praksu i naprave uštede u budžetu kada je riječ o ugovorima o djelu.

Ne jednom na njihova imena su naslovljene poruke da se mora i ova praksa prekinuti. Da stanovnici ove zemlje, ako već moraju da godinama na svojim leđima nose armiju od 22.000 činovnika, ne mogu da nose i saradnike za sve i svašta.

Dijagnoza je više nego jasna, ali nadležni već dugo izbjegavaju liječenje. Ugovora o djelu, bez efekata, sve je više i vrijeme je odavno da se oni stave "pod lupu" i da se vidi ko šta radi i ko za šta dobija znatnu nadoknadu. *

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Predizborni rijaliti
Predizborni rijaliti
Kockanje zdravljem
Kockanje zdravljem
Znate l' onu našu
Znate l' onu našu
Novi izbori, stara lica
Novi izbori, stara lica
Natalitet
Natalitet
Miriše na novu krizu
Miriše na novu krizu
Vrijeme je za školu
Vrijeme je za školu
To divno fudbalsko ljeto
To divno fudbalsko ljeto
Jovan, cajke i Tompson
Jovan, cajke  i Tompson
Orvel i “Telegram”
Orvel i “Telegram”
Rafali iz Mostara
Rafali iz  Mostara
Nužno zlo
Nužno zlo
Šta nam se ovo dešava?
Šta nam se ovo dešava?
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana